Георгиева е доволна от напредъка ни по европрограмите

5650
Георгиева е доволна от напредъка ни по европрограмите
Снимка: БГНЕС

Бяхме поизостанали със старите програми, но вече успяхме да усвоим 75%, има видимо ускоряване. От новите програми 32 млрд. лв. ни чакат за тези години. Вече 10 млрд. са на разположение и от тях 680 млн. са за метрото. Това каза зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева на церемония по откриване на продължението на метрото до "Бизнес парк София", предаде БГНЕС.

Столичният кмет благодари на първо място на премиера и се похвали, че столичното метро се нарежда сред най-успешните проекти не само в България, но и в ЕС. Фандъкова заяви, че днес се пускат нови 3,5 км пускаме и от жителите на ж.к "Младост" и хората, които работят тук могат да се възползват от новия екологичен, бърз и удобен градски транспорт. Фандъкова очаква близо 45 000 души от днес да използват този вид градски транспорт и от метрото ще бъдат 7 000 тона вредни емисии.

Кристалина Георгиева предаде поздравления от Жан-Клод Юнкер, който я помолил да предаде, че не може да присъства на откриване на метро. "Ще строим това метро през целия мандат и той ще има много възможности да дойде", допълни Георгиева. Тя имала две "послания"- браво и честито. "Браво на правителството, че спечели и увеличава доверието на европейските ни партньори, за това, че европейската солидарност и парите, които са предназначени за България, се трансформират в полза на хората. Честито на столичани и гостите на столицата за това, че имаме метро, което показва, че девизът на София "Расте, но не старее" си е много верен. Расте ни градът хубавее", заяви еврокомисарят. Тя добави, че утре е празникът на Европа - Ден на победата, Ден на Европа. Свърши една ужасна война, отворихме нова страница към мир да живеем заедно, допълни Георгиева.

Еко министърът Ивелина Василева отчете, че в новия програмен период по ОП "Околна среда" са отделени близо 120 млн. лв. за подобряването на качеството на атмосферния въздух в българските градове. Според нея ефектът от метрото е ясен - бързо и комфортно придвижване, по-добър въздух и по-здравословна среда за гражданите на София.

Брюксел възстанови плащанията по ОП "Регионално развитие"

Европейската комисия уведоми България, че плащанията от ЕС по Оперативна програма "Регионално развитие" за програмния период 2007&mda...

Транспортният министърът Ивайло Московски си пожела през следващите години работата да продължи по същия начин, защото бюджетът за третия метро диаметър е около 800 млн. от ОП "Транспорт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика