Горанов: Ако имаш кухня и спалня в офиса и ти връщат ДДС, значи крадеш

7912
Горанов: Ако имаш кухня и спалня в офиса и ти връщат ДДС, значи крадеш
Снимка: БГНЕС

Няма данък „уикенд” – говорим за системата на ДДС и въстановяването на справедливостта в нея. Не е коректно да ползвате служебен актив за лични цели без да се плаща, поясни финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия. По думите му правилата се нарушават най-често при купуването на голям актив – имот, яхта, които после не се ползват служебно. Когато го правиш, крадеш ДДС, заяви финансовият министър. При ниска данъчна тежест не ни остава друго, освен максимално да съберем дължимото от данъци, подчерта Горанов.

Системата за ДДС не се променя – вкарват се правилата, определящи данъчното събитие, за да няма произвол от страна на НАП, увери министърът. На директен въпрос как ще се отчита, че някакъв актив се ползва за лични нужди, Горанов отговори с тривиалното, че сега, преди неговата промяна, имало „пътека за корумпирани данъчни”. Сега вкарваме правила и посочваме къде лицата по ДДС да посочват в декларацията си отчета за ползване за лични нужди на служебни активи. Естествено, че данъчните няма да могат да преценят доколко се ползва даден актив за лични цели. Целта на закона обаче била „да се хванат големите неща”, каза Горанов и поясни, че се разчита на добрата воля на бизнеса. Ако влезем в даден офис и видим, че има спалня и кухня, което означава, че там се живее, значи има нарушение, заяви Горанов. За него не е коректно подобно положение.

Горанов защити данък "уикенд": Нищо ново не се случва за бизнеса

Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива и на ниво закон при ползването за лични нужди активи на регистрирано по ДДС лице с...

Има много лица, които така са си организирали бизнеса, че целият им личен живот минава през фирмата им. Това не е коректно спрямо другите граждани и е кражба на ДДС, кражба от тях, настоя финансовият министър. На въпрос с какво ще допринесе новият данък за хазната, Горанов посочи: „Над 100 млн. лева”. Очевидно Симеон Дянков дава оценка, че това е недомислица, но той е мислил по-малко от нас по въпроса, накратко коментира финансовият министър своя бивш началник.

По отношение на друг спорен налог – т.нар. данък „вредни храни”, Владислав Горанов уточни, че спорът в правителството не е приключил. Вероятно ще е трудно министър Москов да ни убеди, а дори и да стане, едва ли налогът ще мине през парламента, смята финансовият министър. Със сигурност този данък няма да допринесе с приходи за хазната, а съм убеден, че хората няма да променят потребителското си поведение и ще се върви към контрабанда, каза Горанов. Той добави, че Божидар Лукарски и Десислава Танева също не подкрепят идеята. Владислав Горанов обясни и, че вътре в правителството има много добра комуникация, макар да не ходи да гледа футболни мачове с Петър Москов.

Горанов каза още и, че работата по установяването на картел на пазара на горива не е приключила. Сякаш темповете, с които горивата поевтиняват, изостават от движението на цената на петрола, намекна финансовият министър. Нямам аргументи да разсея тази теория и не ми е това целта – трябва да разсеем настроението, че има негласно споразумение между компаниите да държат цените в тесен диапазон. Според Горанов, ако се махне акцизът, таксите и надценката на бензиностациите, цените са по-високи от средното за ЕС. Надявам се следващата година КЗК да излезе с резултати за проверката, добави той.

Не ми е известно членове на КЗК да са обвързани с Делян Пеевски, посочи финансовият министър. Да, аз познавам Пеевски, снимаха ме веднъж през 2010 година и му станах най-близък приятел. Начинът, по който събираме приходите от акциза върху цигарите доказва, че не сме в субординация с Пеевски, сигурен е Горанов. Той изтъкна, че заедно с шефа на НАП Бойко Атансов, е събрал над 1,6 млрд. лева повече приходи спрямо 2014 година и така отговори на изказване на Цветан Василев, че Горанов всеки ден си говори по телефона с Пеевски. Нещата, които се случиха с КТБ, не дава право на Василев да дава морални оценки, подчерта Горанов. Той посочи като единствен виновник за фалита на КТБ собствениците ѝ.

Данък уикенд всъщност ще има

Т.нар. данък уикенд т.е. предложението на финансовия министър Владислав Горанов фирмите да връщат възстановен ДДС при ползване на служе...

За финал Горанов посочи и, че България не е преборила корупцията "в усещането на малкия човек", но се движим в правилната посока. Според него хората са се поуспокоили и харчат повече. Той заяви и, че безработицата вече е под 10% и прогнозира, че ако не ни повлияят негативни геополитически процеси, всеки български гражданин ще усети как ще започнем да растем с по-ускорен темп. Нямам причина лично аз да се оплаквам, накратко коментира Горанов и темата с неговата лична заплата, след като напусна предишния парламент с аргумента, че не може с депутатската заплата да си храни семейството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика