Греков: Имаме най-добрата реколта от 8 години насам

5800
Греков: Имаме най-добрата реколта от 8 години насам

През тази година България се радва на най-добата земеделска реколта от 8 години насам. Около 96% от пшеницата е прибрана и около 99% от ечемика също е прибрана. Това заяви министърът на земеделието Димитър Греков, предаде БГНЕС.

Тазгодишната реколта възлиза на 4,7 милиона тона зърно. Това прави около 96% от прибраната реколта. Същото така реколтата се отличава и по качествени показатели, съобщи той.

Засети са почти 11 милиона декара с пшеница, от тях са получени добив от 4 милиона 716 хиляди тона. Средният добив е 428 кг пшеница от декар. Над 65% от прибраната пшеница е с много високи хлебопекарни качества. Може да се използва за хляб.

За ечемика е посята реколта 1 милион 825 хиляди декара. 99% е прибрана. Количеството възлиза на 696 000 тона, а средният добив 377 кг.

Маслодайната рапица, която е засята в нашата страна през есента на миналата година, е 1 милион 453 хиляди декара. Част от тази посеви са пропаднали. Прибрани са 93% от цялата площ. Произведени са 328 хиляди тона рапица. Средният добив е 42 кг.

Министър Греков отново подчерта, че са получени през 2013 най-високите добиви за последните осем години. Жътвата не е приключила все още в областите: Варна, Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Ивайловград, Силистра, Сливен и Стара Загора.

"Кампания 2013 е с изпреварващ темп спрямо предходната 2012. По-високите средни добиви се дължат основно на приложената добра агротехника и относително подходящите климатични условия, както и на използването на прогресивни зърнени сортове, които са създадени в България", обобщи министър Греков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика