Греков: Одитът на програмата за Селските райони тече от 2010 г.

16855
Греков: Одитът на програмата за Селските райони тече от 2010 г.
Снимка: БГНЕС

Писмото от ЕК е част от една предварителна кореспонденция между ЕК и Програмата за развитие на Селските райони. Още от декември 2010 г. имаме такова писмо от ЕК. То е направено от одитиращия орган и още тогава са информирани тогавашните министри, включително и Томислав Дончев.

Това каза пред БНР министърът на земеделието и храните Димитър Греков във връзка с писмото от Брюксел, в което се твърди, че може да се наложат финансови корекции по Програмата за развитие на Селските райони.

В момента екип от експерти подготвят защитата, поясни Греков. Той категорично подчерта, че в момента по програмата за развие на Селските райони няма наложени санкции.

"Когато говорим за усвояване на средствата, това е двустранен процес. Не зависи само от министерството, а и от бенефициентите - това са общините и фермерите. Ние буквално молим кметовете на общини, а те се оправдават, че идва Коледа, нямат време и пр. Трябва да се мобилизират и общините. Фонд Земеделие също - там обаче са се мобилизирали и работят и събота, и неделя. 278 млн. евро е трудно да се усвоят за оставащите 20 дни", подчерта Греков.

Министърът напомни, че общините могат да бъдат подпомогнати. "Има решение на МС за 50 млн. лв. които могат да бъдат използвани като безлихвени кредити от желаещите. Вратите на министерството са отворени за всеки, който иска помощи", каза министърът.

 

Агенция по земята ще налага ограничителни мерки за чужденци

Обмисля се създаването на агенция или комисия по земята, която ще налага ограничителни мерки за използване на земята от чужденци. Едно ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика