Имаме повече ВЕИ-та от средното за ЕС, заяви Гечев

14135
Имаме повече ВЕИ-та от средното за ЕС, заяви Гечев
Снимка: БГНЕС

България е избързала с внедряването на ВЕИ-тата, защото сме страна с ниско технологично развитие и ниски доходи. У нас делът на ВЕИ-тата е по-висок в сравнение със средното за ЕС. За България той е 16,3%, а за ЕС - около 14 на сто. Това заяви зам.-председателят на Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Румен Гечев, предаде БГНЕС.

Според народния представител от една страна това е похвално, но в макроикономически план е трудно поносимо. "Аз съм горещ привърженик на внедряването на ВЕИ-тата. Работил съм за въвеждането на система от показатели и политики в тази посока, но е важно каква е цената на растежа", подчерта Гечев и припомни, че ВЕИ-тата се отразиха на крайната цена на енергията и това доведе до политически сътресения в страната.

"От структурата на производство на електричество се вижда, че повече от 50% от енергията се произвежда от ядрените централи, а ВЕИ-тата представляват относително малък дял. България се вписва в тази структура, но стратегията на ЕС, която предвижда през 2050 г. производството да не емитира нито 1 тон въглероден диоксид, изглежда утопична и едва ли може да се осъществи на фона на сегашната политика", обясни Гечев.

Още подробности четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика