Име на майонеза – пример за заблуждаваща потребителя информация

10213
Име на майонеза – пример за заблуждаваща потребителя информация
Снимка: Digital Vision/Федерацията на потребителите

Ефективна защита за всички потребители от фалшива информация за предлаганите на пазара продукти – това е основата на подписания от Федерацията на потребителите в България (ФПБ), Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В меморандума изрично е записано, че публичното оповестяване на информация за некачествени храни трябва да бъде подкрепено с доказателства от сертифицирани лаборатории.

При подписването на меморандума изпълнителният секретар на ФПБ Емил Георгиев даде конкретен пример за невярна информация относно качеството на хранителен продукт. Примерът касае марка майонеза на фирма "Олинеза Премиум" - "Майонеза домашна". За да не е налице нелоялна търговска практика, каквато е установена в случая от КЗП и БАБХ, при използването на общоприети наименования е необходимо да се избягва заблуда и подвеждане на потребителя, като се твърди, че храната притежава особени характеристики.

В конкретния случай използваното определение „домашна“ придава специфично предимство на продукта пред останалите в очите на потребителя, защото го определя като приготвен по домашна рецепта или в домашни условия т.е. с по-високо качество - заради използването на автентични продукти, а не техни заместители, които се използват в масовото производство. Само че домашната рецепта за производство на майонеза обичайно включва яйца, докато в "Майонеза домашна" вместо яйца е използван яйчен прах. Домашната майонезата се приготвя основно от олио и яйчен жълтък, но на масовия пазар тя се предлага приготвена от яйчен прах, а не от истински яйца.

На опаковката на "Майонеза домашна" е изобразено разрязано на две яйце, с ярко жълт жълтък. Това внушава, че за приготвянето са използвани яйца, но на етикета пише, че в продукта има 3,2% яйчен прах. Упоменато е и, че продукта съдържа и калиев сорбат като консервант, което също не е традиционна съставка за домашен продукт.

"Редно е и прокуратурата да се задейства спрямо тези, които изнасят в публичното пространство невярна информация относно качеството на хранителните продукти или производители, които въвеждат в заблуждение потребителите. И когато подобни персони говорят за отговорност на другите, трябва да им се потърси отговорност за тяхната безотговорност", каза Емил Георгиев.

Прави впечатление и, че продукт с претенция за "Домашен" е със срок на годност 4 месеца при условия на съхранение от 2 до 18˚С, а след отварянето – до 10 дни при съхранение в хладилник.

В светлината на наболялата за обществото тема с двойния стандарт при храните е необходимо да се обръща и повече внимание относно качеството на хранителни продукти, които се продават под едни и същи търговски марки. Надяваме се, че с актуализацията на Закона за храните, която ще бъде гласувана в Народното събрание, ще има по-силна, конкретна и устойчива гаранция за правата на потребителите, подчерта Емил Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика