Инвестициите за първите 9 месеца са нараснали с над 37% спрямо 2014 г.

5325
Инвестициите за първите 9 месеца са нараснали с над 37% спрямо 2014 г.
Снимка: БГНЕС

За първите 9 месеца на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в страната ни възлизат на 1,37 млрд. евро,  което представлява ръст от 37,5% спрямо същия период за 2014 г. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БГНЕС.

Лукарски връчи пет сертификата за клас инвестиция, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите в периода ноември – декември 2015 г.

Условията за бизнес у нас стават все по-лоши

Бизнес в България – мисията невъзможна. Това сочат резултатите от проучване на Българската стопанска камара. За всяка втора фирма...

Два от издадените сертификата са за изграждане на център за високотехнологично лъчелечение на “Асарел Панагюрище Здраве“ ООД и за център за високотехнологични услуги на „Ай Би Ем България“ ЕООД.

Сертификат за инвестиция получиха и „Мелексис България” ЕООД за инвестиционен проект за увеличаване на производствения капацитет и „Куинтайлс България“ ЕООД за клинични операции от тип Аутсорсинг на бизнес процеси, както и „Райсволф България” АД – за изграждане на собствена административна сграда, архивохранилище и център за унищожаване на носители на данни.

"Радвам се, че в периода на възстановяване от глобалния спад на активната инвестиционна дейност с връчените днес сертификати отличаваме проекти основно във високотехнологичните дейности от производствения сектор и от сектора на услугите”, продължи Лукарски. Той заяви, че тези сектори са приоритет в политиката на насърчаване на инвестициите. Осъществяването на настоящите проекти потвърждавало наблюдаваната през последните години тенденция за утвърждаване на България сред водещите страни в международните класации за привлекателност като аутсорсинг дестинация.

Според министъра на икономиката е изключително положителна референция, че почти всички проекти предвиждат разширяването на вече съществуващи дейности и на вече утвърдени български и международни компании в нашата страна. Това показва доверието на инвеститорите в предимството на бизнес и инвестиционната среда в България, която е резултат от продължаващите действия на правителството за запазване на икономическата и финансова стабилност, убеден в Лукарски.

Лукарски с тривиална позиция за бежанците, хвали правителството с привличане на чужди инвестиции

Миграционната криза е проблем, който стои пред целия ЕС. България като член на ЕС и пряк съсед на Турция е особено заинтересована от п...

"Позитивното отношение на инвеститорите към страната ни намира ясно изражение в силно повишение на нивата на преките чуждестранни инвестиции в страната ни. За първите 9 месеца на 2015 г. те възлизат на 1,37 млрд. евро, което представлява ръст от 37,5% спрямо същия период за 2014 г.”, каза той. Лукарски припомни, че тази година сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите са 12 на обща стойност от 189 млн. лв., което е с 11 млн. лв. повече от 2014 г. В проектите през тази година се очаква разкриването на 1265 нови работни места.

Освен това той коментира, че през тази година бяха инициирани промени в Закона за насърчаване на инвестициите и правилника за прилагането му, като с това се позволи продължаване на ефективното прилагане на финансовите насърчителни мерки, които ни правели конкурентни на останалите страни от Източна и Централна Европа в привличането на инвеститори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика