ИПИ: Моментът не е подходящ за вдигане на минималната заплата

20043
ИПИ: Моментът не е подходящ за вдигане на минималната заплата
Снимка: Thinkstock

Увеличението на минималната работна заплата е ненавременен. Отново се подценява ефектът, който това увеличение ще има върху отделните области на страната, а може би дори върху отделни браншове и сектори на икономиката. Това каза Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика, пред "Фокус".

„Това може да изиграе лоша шега върху цялостното възстановяване на пазара на труда. Хората, които успеят да запазят работата си и са на минимална заплата ще получат увеличение на своите лични доходи. Въпросът обаче е какви ще са макроефектите”, заяви Алексиев.

От днес минималната работна заплата става 360 лева

От днес минималната работна заплата става 360 лева, осигурителният стаж за пенсиониране се увеличава с 4 месеца, а пенсионната възрас...

„Каква е цената в крайна сметка, какъв е прагът на успеха на един такъв ход? Ако 20 % от хората на минимална заплата загубят работата си за сметка на това, че 80 % получат по-висока заплата, това провал или успех е на политиката? Това са всъщност въпросите, които трябва да се зададат като бенчмаркове, като основни цели и критерии, прагове, по които се оценява един такъв ход”, подчерта той.

„Надяваме се, като цяло, икономическият ръст да бъде достатъчно силен, за да не е толкова тежък шокът върху пазара на труда, който ние очакваме и да може през 2015 г. да продължим с възстановяването на работните места, които загубихме по време на кризата”, допълни икономистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика