Изнесохме стоки за 79 млрд. лева за десет месеца, но оставаме на минус

2251
Изнесохме стоки за 79 млрд. лева за десет месеца, но оставаме на минус
Снимка: iStock

Стойността на изнесените стоки от България за първите десет месеца на тази година възлиза на 79 млрд. лева, което представлява ръст от 40.8% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. В същото време обаче, износът на стоки в България надминава вноса, което се материализира под формата на търговски дефицит по външната търговия на страната ни в размер на цели 11.2 млрд. лева към края на месец октомври. Този дефицит се дължи на отрицателно търговско салдо с трети страни и по-конкретно с Русия, Китай, Турция и Украйна.

В периода януари-октомври в България са внесени стоки на обща стойност 90.2 млрд. лева, което представлява ръст от 45.9% на годишна база.

Търговският дефицит на България се удвои до близо 10 млрд. лева през тази година

Износът на стоки от България бележи сериозен от началото на годината, но същото важи и за вноса на стоки от чужбина. В резултат на по-с...

Конкретно за октомври тази година от България са изнесени стоки за 8.25 млрд. лева, което е ръст от 34% спрямо същия месец на предходната 2021 година. Вносът на стоки през разглеждания месец достига 9.81 млрд. лева, което представлява увеличение от 42.6% на годишна база. Така за октомври търговското салдо е отрицателно в размер на минус 1.55 млрд. лева.

Търговия с трети страни

През периода януари - октомври 2022 г. износът на стоки от България за трети страни (извън ЕС) се увеличава с 37.0% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 26.203 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Украйна, САЩ, Република Северна Македония, Обединеното кралство и Китай, които формират 51.5% от износа за трети страни.

Конкретно през октомври 2022 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 35.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.620 млрд. лева.

През периода януари - октомври 2022 г. при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (228.2%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (138.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (5.4%).

Близо 42% ръст на българския износ през първите осем месеца на годината

Българският износ нараства с 41.6% на годишна база до 62.1 млрд. лева през първите осем месеца на тази година, сочат данните на Национа...

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - октомври 2022 г. се увеличава с 66.6% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 40.825 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Конкретно през октомври 2022 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства с 63.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.497 млрд. лева.

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - октомври 2022 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на 2021 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (478.9%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (146.7%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - октомври 2022 г. е отрицателно и е в размер на 14.622 млрд. лева. Конкретно през октомври 2022 г. външнотърговското салдо с трети страни също е отрицателно и е на стойност 1.877 млрд. лева.

Преобладаващият дял от търговския дефицит с трети страни се дължи на търговското салдо с Русия, което е отрицателно за първите десет месеца и достига минус 9.2 млрд. лева, нараствайки внушително спрямо същия период на миналата година когато възлизаше на минус 3.8 млрд. лева. То се оформя от износ на стойност 768 млн. лева (+10.9% на годишна база) и внос на обща стойност 10 млрд. лева (+120.8% на годишна база).

Може ли България да се изхранва без внос?

Може ли България да се изхранва без внос на хранителни продукти? Това е въпрос вълнуващ мнозина, особено след като войната Украйна дове...

Търговското салдо с Китай също е отрицателно в размер на минус 4 млрд. лева към края на октомври, спрямо минус 1.5 млрд. лева през същия период на миналата година. То се оформя от износ на обща стойност 1.2 млрд. лева (-34% на годишна база) и внос за 5.2 млрд. лева (+54.4% на годишна база).

Търговското салдо с Турция е отрицателно за първите десет месеца на тази година като достига минус 3 млрд. лева, спрямо 1.27 млрд. лева година по-рано. То се оформя от износ на обща стойност 4.6 млрд. лева (+34% на годишна база) и внос на стоки за 7.7 млрд. лева (+62.3% на годишна база).

Търговското салдо с Украйна е отрицателно като за периода януари-октомври възлиза на минус 1 млрд. лева, спрямо минус 657 млн. лева година по-рано. То се дължи на износ на стоки на обща стойност 1.66 млрд. лева (+148.4% на годишна база) и внос за 2.7 млрд. лева (+105.8% на годишна база).

Страната ни отчита отрицателно търговско салдо с още няколко търговски партньори извън ЕС, но размер от над минус 1 млрд. лева се регистрира само при горепосочените четири страни.

Търговското салдо на България със страните от ЕС традиционно е положително.

Кой американски щат внася най-много стоки от България?

Американският щат Калифорния има най-развити търговски взаимоотношения с България, както по отношение на вноса на стоки, така и при изн...

Търговия със страните от ЕС

Детайлните данни за търговията на България със страните от Европейския съюз традиционно вървят с месец закъснение спрямо информацията, засягаща трети страни.

През периода януари - септември 2022 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 43.9% спрямо същия период на 2021 г. и е в размер на 47.165 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания, които формират 66.7% от износа за държавите - членки на ЕС.

Конкретно през септември 2022 г. износът за ЕС нараства с 40.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5.531 млрд. лева.

През периода януари - септември 2022 г. при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (263.9%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (163.4%). Спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (11.5%).

Българският износ нарасна с ¼ през миналата година

Българският износ нарасна с 24% на годишна база през 2021 година, сочат данните на Националния статистически институт. Въпреки това, ст...

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - септември 2022 г. се увеличава с 32.8% спрямо същия период на 2021 г. и е на стойност 44.065 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Гърция, Италия и Нидерландия.

Конкретно през септември 2022 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 25.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5.210 млрд. лева.

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - септември 2022 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (139.3%).

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари - септември 2022 г. е положително и е на стойност 3.099 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика