Изравнителните сметки за парно и топла вода: Как да получим парите си?

9523
Изравнителните сметки за парно и топла вода: Как да получим парите си?
Снимка: Thinkstock

До 31 август всеки, недоволен от изравнителната си сметка от "Топлофикация", може да обжалва. До тази дата хората, които не са осигурили достъп, трябва да го направят, за да може да се направи коректна изравнителна сметка за цялата сграда.

Това обясни в ефира на сутрешния блок на БНТ директорът на отдел "Връзки с обществеността" в "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Защо изравнителните сметки за парно в София са високи?

За високи изравнителни сметки за парно в София, сигнализират зрители на BTV. От няколко дни пред центъра за обслужване на клиенти на &b...

Напълно е възможно е да има клиенти, които все още не са получили изравнителната си сметка, каза още тя. По думите ѝ, броят на жалбите в сравнение с миналата година не бележи увеличение.

"Клиентите имаха възможност почти 45 дни за възражения, защото повече 90% от сметките бяха представени към дата 15 юли. Всяка една жалба или сигнал ще получат отговор", увери Павлова. 

"Топлофикация София" вече е възстановила на своите клиенти 24 млн. лева. Остава да възстанови 12,8 млн. лева. Клиентите могат да бъдат спокойни. "Топлофикация София" има достатъчно средства, за да върне парите. Всички клиенти, които имат желание да получат парите си, могат да го изискат в центровете за обслужване на клиенти или по банков път.

Това са сумите, които са получени от намалението на цената на топлинната енергия в резултат от намалението на цената на природния газ, уточни още Павлова.

Как се изчисляват фактурите?

Манолова съобщава за хаос с връщането на пари и сметките от "Топлофикация София" (ВИДЕО)

Пълен хаос с изравнителните сметки и възстановяването на пари т.е. намаление на сметките за парно и топла вода - това твърди бившият ом...

Изчислението е направено по следния начин: фактурираните количества топлинна енергия за периода 1-ви юли 2019 - 31 март 2020 година са фактурирани веднъж по старата цена. След това същото количество се пресмята по новата цена, определена от КЕВР и разликата е сумата, която "Топлофикация" трябва да върне на клиентите си, каза Павлова. 

Сумите не могат да бъдат платени на ръка, уточни още Павлова. С тях не могат да се погасят стари просрочени задължения. Тези суми могат да бъдат използвани за прихващане в бъдещи сметки. Според нея оттам може би хората са се объркали и не са разбрали същността на изравнителните си сметки. Общата сума за възстановяване е 36 милиона лева с включен ДДС.

Коментарът на омбудсмана

„Цари пълен хаос с изравнителните сметки на "Топлофикация", който остава за сметка на потребителите. Напълно основателно беше очакването за намаляване на цените, които хората трябва да платят”, заяви и в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия омбудсманът Диана Ковачева. Поради тази причина тя е поискала проверка от КЕВР, за да бъде установено защо на хората се връщат символични суми от изравнителни сметки.

Темата продължава и в тези материали.

„Топлофикация-София“ е върнала 24 млн. лв. от намалението на цената на газа

24 милиона лева е възстановила „Топлофикация София“ на своите потребители от ретроактивното намаление на цената на топлинна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика