Желязков видя смисъла на 49-ия парламент в законите по Зелената сделка

1459
Желязков видя смисъла на 49-ия парламент в законите по Зелената сделка
Снимка: Народно събрание

"Ако успеем да приемем срочно промените в законите, свързани със Зелената сделка, ще сме изпълнили голяма част не само от ангажимента, но и от смисъла на съществуването на 49-ото Народно събрание",  заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в изказването си пред участниците в третото издание на конференцията „Зеленият преход в ЦИЕ – енергийна свързаност, зелено финансиране и иновации“, съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Той отбеляза, че в краткосрочен план предстоят няколко важни законодателни инициативи, които парламентът трябва да разреши. Става въпрос за промени в Закона енергията от възобновяеми енергийни източници, в Закона за енергетиката и в Закона за енергийната ефективност. Председателят на парламента добави, че с тези изменения ще се отговори на страховете на битовите абонати за регулацията на пазара на дребно на електрическа енергия до 2026 г. ОЩЕ: Енергийният министър: Проблемите в сектора са свенливо премълчавани

Росен Желязков посочи, че Зеленият преход трябва да се възприема като трансформация и обвързаност на енергетика, икономика, екология по начин, който позволява те да бъдат разглеждани само в една посока, свързана с околната среда. "А те са основно свързани с начина, по който се комуникира и се управляват и страховете на хората за следващите десетилетия", добави председателят на парламента.

"Важно е да отговорим на очакванията на гражданите до 2026 г. пазарът на дребно да бъде регулиран", подчерта Росен Желязков. Той посочи, че е необходимо да бъдат предоговорени поетите национални и индивидуални ангажименти по отношение на редукцията на вредните емисии с 40 процента за 4 години. По думите му срокът за затваряне на „ТЕЦ Марица изток 2“ и минната промишленост трябва да бъде не по-ранен от 2038 г., редукцията на вредните емисии да бъде постигната за 4 години по 10 процента, а през 2026 г. в България да има регулация на пазара на електрическа енергия на дребно.

Председателят на Народното събрание посочи, че за европейските страни средно редукцията на вредни емисии е 30 процента, докато за страната ни тя е близо 50 процента. Това е много повече от средноевропейското и трябва да използваме този потенциал, подчерта Росен Желязков. Третото издание на конференцията „Зеленият преход в ЦИЕ – енергийна свързаност, зелено финансиране и иновации“ беше открито от президента Румен Радев. В него участват заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски. Еврокомисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра поздрави конференцията чрез видеообръщение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерти от САЩ оцениха оборудването за АЕЦ "Белене", което тръгва към Украйна

Сериозен ръст на трудовите злополуки в България

Инфлацията в ЕС и еврозоната остава без промяна

НСИ: Доходите на българите растат по-бързо от разходите през първото тримесечие

Усилията за пълно икономическо отделяне на Китай са "трудни, ако не и невъзможни"

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 11.05-17.05.24

"Автомагистрали" губи позиции: Отстраниха я от конкурси за пътното поддържане

Станаха ясни международните лектори на ФАРА'24

КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

Над 500 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика