Кабинетът установи, че няма нарушения около "Южен поток"

24753
Кабинетът установи, че няма нарушения около "Южен поток"

Правителството одобри позицията на България по процедура за нарушение №2014/2176 по описа на Европейската комисия, касаеща изпълнението на българския участък от проекта „Южен поток”. Това става ясно от информацията на пресцентъра на МС.

В документа са записани следните заключения:

Путин: САЩ се опитва да провали проекта "Южен поток"

Съединените щати се опитват да провалят проекта за газопровод "Южен поток", който заобикаля Украйна, за да достави газ на Европа. Това ...

1. Със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията.

2. Създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство.

3. По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи.

Проектът на позиция е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет на 23 юни 2014 г.

Вигенин: "Южен поток" не е спрян, а временно преустановен

Проектът "Южен поток" не е спрян, а временно е преустановена работата на българска територия. Това коментира днес във Варна министърът ...

След поредица от предупреждения и критики за проекта "Южен поток" в началото на месеца ЕК започва наказателна процедура срещу България. Брюксел изпрати официално писмо за известяване, а поводът стана изборът на строител на газопровода. На 24 май стана ясно, че победител в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум".

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток", докато текат консултациите с Европейската комисия. Това обяви премиерът Пламен Орешарски няколко дни по-късно на  брифинг в Министерския съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън, предаде БГНЕС.

По време на изслушване в Народното събрание беше обяснено, че решението е било взето от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски.

Министърът-председателят не отговори на въпрос кога проектът може да бъде рестартиран, след като бъде изпратена необходимата информация до Европейската комисия. От думите на Орешарски не стана ясно и какви неустойки ще дължи страната ни, ако "Южен поток" не бъде рестартиран. Той се позова на факта, че става дума за търговски договор т.е. търговска тайна.

Йотингер: Не сме против "Южен поток", но сме против незачитането на ЕС

ЕС не е против "Южен поток", строителството на газопровода е прекратено временно, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотинге...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика