КЕВР излезе със становище за лиценза на "Топлофикация - Габрово"

1389
КЕВР излезе със становище за лиценза на "Топлофикация - Габрово"
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе открито заседание за обсъждане на заявление на "Топлофикация-Габрово“ ЕАД за прекратяване на лицензия за дейността „производство на електрическа и топлинна енергия“ и на лицензия за дейността „пренос на топлинна енергия“, съобщиха от регулатора. В него участва изпълнителният директор на дружеството Любомир Нейков.

Заявлението за прекратяване на издадените лицензии беше подадено от „Топлофикация-Габрово“ ЕАД на 15.08.2023 г. Като мотиви в него се посочва техническата невъзможност на дружеството за изпълнение на лицензионната дейност. Решението за прекратяване на лицензиите е взето на заседание на Съвета на директорите на „Топлофикация-Габрово“ ЕАД, проведено на 2.08.2023 г.

Още: Топлофикация Габрово не иска да работи за парно и топла вода в Града на шегите

В доклада на работната група се посочва, че в съответствие с нормативната уредба /чл. 74, ал. 1 от НЛДЕ/ при прекратяване на лицензия, КЕВР следва служебно да провери дали прекратяването на лицензионната дейност може да доведе до нарушаване сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна енергия, или да възникне опасност за националната сигурност и обществения ред. Във връзка с това Комисията изиска становища от Министерство на енергетиката, МРРБ, МО, ДАНС, Областния управител на Габрово, кмета на община Габрово и Омбудсмана на Република България. Становища са представени и от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО ЕАД) и „Електроразпределение Север“ АД.

Още: Председателят на КЕВР каза докога цената на тока няма да се вдига

Проверката

Проверката на Министерството на енергетиката, извършена в периода 21-23.08.2023 г., е установила, че „Топлофикация-Габрово“ ЕАД снабдява с топлинна енергия общо 4208 абонати, в това число: 4113 битови и 95 стопански потребители. Констатирано е, че топлинните мощности на централата са неработещи и в момента дружеството не е в състояние да осигури снабдяването с топлинна енергия през предстоящия отоплителен сезон 2023 г. – 2024 г. Установени са множество нарушения на нормативната уредба, както и недостатъчен оперативен и ремонтен персонал. От общо 32 предписания са изпълнени само 13, а 2 са частично изпълнени. Според КЕВР 10 предписания са изпълнени, а за останалите не става ясно какво се случва.

Констатациите за състоянието на топлофикационното дружество са потвърдени и от извънредната проверка на КЕВР. Установено е, че в ремонтната програма на битова топлофикация за сезон 2023/2024 г. са планирани единствено дейности за отстраняване на пропуски и течове по тръбопроводи, подмяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична подмяна на тръбопроводи, без да са посочени конкретни срокове. В програмата не са планирани средства за извършване на ремонтни и възстановителни дейности по топлоизточниците.

На база на констатациите на контролните органи на МЕ и КЕВР е установено, че енергийният обект за производство на електрическа и топлинна енергия е в техническа невъзможност да работи през предстоящия отоплителен сезон 2023 – 2024 г. От месец май 2023 г. „Топлофикация-Габрово“ ЕАД е преустановило извършването на лицензионните дейности по производство на електрическа и топлинна енергия и пренос на топлинна енергия.

В доклада на КЕВР се посочва, че по информация на ЕСО ЕАД, независимо от преустановяването на лицензионните дейности от „Топлофикация-Габрово“ ЕАД, е налице техническа възможност клиентите на топлинна енергия в гр. Габрово да се отопляват чрез използване на електрическа енергия. Изчисленията сочат, че дори ако при по-студена зима максималният електрически товар достигне 38 MW, мощностите са достатъчни и няма да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа. При необходимост мрежата на ЕСО ЕАД е в състояние да осъществи преноса и трансформацията на необходимата на ЕРП „Север“ електрическа енергия, с цел обезпечаване електрозахранването на потребителите в гр. Габрово. От „Електроразпределение Север“ АД също посочват, че след спирането на ТЕЦ „Габрово“ инсталираната мощност по подстанции в гр. Габрово разполага с достатъчен резерв, с който да се покрие 12 MW отпаднала мощност от „Топлофикация-Габрово“ ЕАД.

Въз основа на направените констатациите, в доклада на Комисията се подчертава, че след преустановяване на лицензионните дейности от „Топлофикация-Габрово“ ЕАД за клиентите е осигурена възможност за отопление чрез други алтернативни източници и в този смисъл не се нарушава сигурността на снабдяването с топлинна енергия. Освен това с решение на Министерския съвет от 19.10.2023 г., за битовите клиенти на дружеството, които няма да имат топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 г., е одобрена Програма за подпомагане в размер до 730 000 лв., предвиждаща фиксирана сума на един MWh. По този начин се смекчават икономическите последици за тях.

Анализът в доклада на КЕВР показва също, че преустановяването на дейността на „Топлофикация-Габрово“ ЕАД не създава опасност за националната сигурност и обществения ред. Съгласно информацията, предоставена от компетентните органи, дружеството не попада в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Топлофикационното дружество извършва единствено производство на електрическа енергия, като не може да се очаква преустановяването на тази дейност да повлияе на състоянието на електроенергийната система. Това се потвърждава и от становището на електропреносния оператор.

Лицензът

На откритото заседание представителят на „Топлофикация - Габрово“ ЕАД заяви, че приема изцяло мотивите, изложени в доклада.

Окончателното решение за прекратяване на лицензиите на „Топлофикация - Габрово“ ЕАД за дейностите производство и пренос на топлинна енергия Комисията ще вземе на закрито заседание на 16.11.2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика