КЕВР предлага по-скъп ток от 1 юни, но минимално

5953
КЕВР предлага по-скъп ток от 1 юни, но минимално
Снимка: Actualno.com

Поскъпване на тока ще има, но минимално. Така изглежда към момента ситуацията, след като стана ясен докладът на работната група на КЕВР, с който се разгледаха предложенията на трите ЕРП-та за следващия ценови сезон. Припомняме, че през тази седмица – на 31 май, ще има публично обсъждане на доклада, а на 1 юни ще е ясно и окончателното решение.

Най-интересната част от доклада безспорно касае предложенията на ЧЕЗ. ЕРП-то поиска от 1 юни дневната тарифа за битови клиенти да стане 19 стотинки на киловатчас, като сега е 17 стотинки, а нощната – 14 стотинки, след като досега е била 10. Като мотив за това бяха посочени цените, на които дружеството купува нощната енергия от НЕК. "ЧЕЗ Електро" продава за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност - цената, по която купува енергията от НЕК е 107.71 лв. за мегаватчас, а тази, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лв. за мегаватчас, оплакаха се от ЕРП-то. Средната цена по това предложение – дневна плюс нощна тарифа, е 18 стотинки. Всички тези цени са без ДДС. Всъщност без да бъде включвана цената на мрежовата услуга, ЧЕЗ иска нощната тарифа да бъде увеличена от 5 стотинки без ДДС на 8 стотинки без ДДС т.е. увеличение с 3 стотинки, т.е. над 50%.

ЕРП-тата поискаха с до 20% по-скъп ток от юли

Доставчиците на ток поискаха увеличение на цените за бита от между 8 и 20%. Това стана ясно от съобщение на Комисията за енергийно и во...

Според КЕВР обаче нощната тарифа на ЧЕЗ следва не да поскъпва, а да поевтинее – с 2%. За дневната тарифа комисията е съгласна да има поскъпване, но миниатюрно – 0,1%. Прибавят ли се в сметката и новите разчети за цената за пренос по мрежата, то очакваното поскъпване за клиентите на ЧЕЗ ще е средно 1,7%.

ЧЕЗ не е изключение – ЕВН искаше над 21% увеличение на нощната тарифа, но от КЕВР заемат същата позиция както и при ЧЕЗ – леко поскъпване на дневната тарифа и поевтиняване на нощната. Общо се очаква поскъпването за клиентите на ЕВН да е 1,8%. Най-скромно беше искането за промяна нагоре на "Енерго-про" - 1,69% поскъпване на дневната тарифа и 2,95% на нощната. Експертите на КЕВР обаче предлагат 0,4% увеличение на цената на дневната тарифа и 2,98% поевтиняване на нощната. Когато в сметката обаче влязат предложенията за цените за пренос по мрежата, то средно цената на тока, предлаган от "Енерго-про", ще стане с 2,6% по-висока.

"Действително някои от поисканите увеличения са стряскащи, аз отново искам да декларирам, че нито бизнеса, нито битовите потребители имат основание за сериозно притеснение, защото Комисията ще продължи и тази година да спазва своята консервативна политика и да не допуска каквито и да е било резки отклонения в цената на електроенергията и мрежовите услуги", коментира в средата на април председателят на КЕВР Иван Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика