Килограм тютюн надхвърли 6 лева

5598
Килограм тютюн надхвърли 6 лева

По-ниските добиви от тютюн тази година вдигнаха цената му с 20-25%. В Неврокопския край загубите за тютюнопроизводителите са между 30% и 50%. Качеството на продукцията обаче е добро. Затова средната цена върви между 6,50 лева и 7,00 лева за килограм. Миналата година „зеленото злато”, се продаваше с 1,00-1,50 лева по-евтино, предаде Стандарт нюз.

Общините Гърмен и Сатовча пък следят непрекъснато как върви изкупната кампания. На специални телефони се приемат сигнали от тютюнджии, ако се правят опити да бъдат извивани ръцете им. Преди старта на кампанията Сдружението на производителите на ориенталски тютюн настоя в нарочна декларация процентът на неплатимите количства да се намали двойно.

Тютюнопроизводителите недоволни, плашат с нулева година

Качеството на тютюна е на много високо ниво, но не е оценено подобаващо. Това каза на пресконференция Фикрет Бекир, зам.-председател на...

Заради наличието на пясък и мухъл в тютюна фирмите намаляваха от 5% до 7% количеството. Т.е. предаваш 100 килограма, но ти плащат само 93 килограма. Искането бе този процент да падне наполовина, чувалите и кашоните, в които е тютюнът, да се мерят точно, за да не ощетяват стопаните.

„Засега няма сериозни оплаквания от земеделските стопани. Средна цена от 6.40 до 7,00 лева за килограм от сорта „Крумовград“ дава фирма „Сокотаб” в община Сатовча. Очаква се плащанията на тютюневата реколта да стане до седмица след предаването и в пунктовете по населените места”, твърдят кметове на сатовчански села. Експерти коментират, че сушата и градушките това лято са си казали думата по отношение на качеството и тютюните са с добър цвят, но са слаби и с по-ниски стойности на катран и никотин.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com