КНСБ иска граница на бонусите в заплащането

21125
КНСБ иска граница на бонусите в заплащането
Снимка: БГНЕС

Ред по отношение на бонусите и премиите поиска председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че в българското законодателство въпросът не е уреден и предложи да има формула – 80 на сто реална заплата и най-много 20 на сто премии. Така ще се гарантира по-висок чист доход, смята синдикалистът.

"Никъде в законовата уредба не е описано как се формира заплащането, което е образувано от основна заплата и плаващи бонуси. В много случаи предприятията имат добри доходи и печалби, но държат служителите си на ниски твърди заплати, а допълнителните бонуси зависят от волята на някого", уточни Димитров.

Бизнесът против синдикатите - по-малки осигуровки, по-трудно пенсиониране

В последния ден от предварително зададения срок работодателските организации към Тристранния съвет дадоха своите предложения за стаби...

От синдикалната организация ще настояват и за пълно изплащане на заплатите при затруднения, или фалит на предприятията. "Сега в закона е записано, че ако дадена фирма има трудности, е задължена да изплати на служителите си до 60 на сто от основната заплата. Ние искаме да се изплащат 100 на сто от основното месечно възнаграждение", добави президентът на КНСБ.

В повечето индустриални сектори в страната заплатите още сега могат да бъдат вдигнати с до 20 сто, посочи Димитров. Това потвърждава анализът на КНСБ. В момента синдикатът подготвя около 10 текста към трудовия кодекс, които ще гарантират справедливи методи за договаряне на заплатите.

Синдикатите настояват за въвеждане на правото за спешна отпуска в рамките на ден. Това ще стане с тридневно предложение от страна на работника. Графиците за малките фирми и предприятия за годишни почивки на служителите могат да паднат само, ако се отмени сега съществуващата двугодишна давност за използване на отпуската. Предлага се и текст за гарантиране на два почивни дни през седмицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика