Кой ще овладее ДКК? Обвиненията продължават (ОБЗОР)

3433
Кой ще овладее ДКК? Обвиненията продължават (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Днес, 2 декември, беше пореден ден на сериозни сблъсъци на позиции на двете страни в спора за овладяване на Държавната консолидационна компания.

От компанията изпратиха писмо до медиите, с което отговаря на твърденията на отстранения изпълнителен директор на ДКК Ваня Караганева от вчера, с които тя опита да се защити от всички обвинения срещу себе си, след като стана ясно, че съветът я е уволнил от длъжността.

И "Дунарит" опроверга едно от обвиненията към отстранената директорка на ДКК

Русенското оръжейно предприятие "Дунарит" отрече твърденията, че е сключвало споразумение с Държавната консолидационна компания (ДКК). ...

Компанията не закъсня и изпрати контрааргументи, с които защитават позицията си и обвиняват бившия вече директор в лъжи.

Според тях с реакцията си от вчера Караганева е показала неразбиране на основни законово регламентирани принципи на управление. "За разлика от дружествата с ограничена отговорност, които се управляват еднолично от управители, ДКК като акционерно дружество се управлява чрез съвет на директорите", уточняват. 

След това те точка по точка обръщат внимание на всяко едно твърдение на Караганева и отвръщат с воите аргументи. Какви бяха те - четете тук.

В същото време русенското оръжейно предприятие "Дунарит" отрече твърденията, че е сключвало споразумение с ДКК, каквото беше едно от обвиненията, които бяха изтъкнати като причина за уволняването Караганева.

В писмото си от "Дунарит" наричат твърденията на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК "неверни" и са категорични, че до този момент не е подписвано споразумение между предприятието и ДКК. 

Битката за ДКК продължава: Компанията реагира на казаното от Караганева и я обвини в лъжа

Държавната консолидационна компания изпрати писмо до медиите, с което отговаря на твърденията на отстранения изпълнителен директор на Д...

"Дунарит" АД многократно е правил постъпки пред всички ръководства на Министерството на икономиката за решаването на въпроса с "изчезналите 50 млн. лв", се казва писмото. От предприятието твърдят, че още тогава са предприели действия, за да погасят задължението, и са внесли сумата от 50 млн. лв. в ДКК. Оттам обаче не признават плащането, но и не връщат парите вече четвърта година. Така още един от аргументите за отстраняването ѝ, които се се оказаха безпочвени. Подробности четете тук.

Припомняме, че трусът в държавната компания започна в началото на седмицата, след като стана ясно, че съветът на директорите е уволнил Караганева. Тя бе назначена по времето, в което Кирил Петков заемаше поста на икономически министър. От компанията разпространиха позиция, в която се казва, че ДКК смята, че с отстраняването ѝ от поста е защитила интереса на дружеството и държавата. Като причина за уволнението бяха посоченитежки нарушения. Решението бе взето от кадри в управлението на компанията, назначени в последните дни на правителството "Борисов 3". От друга страна, вчера министърът на икономиката Даниела Везиева защити действията на Караганева и поиска оставките на тримата представители на партията на Бойко Борисов в съвета на директорите на ДКК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com