Битката за ДКК продължава: Компанията реагира на казаното от Караганева и я обвини в лъжа

2931
Битката за ДКК продължава: Компанията реагира на казаното от Караганева и я обвини в лъжа
Снимка: Actualno.com

Държавната консолидационна компания изпрати писмо до медиите, с което отговаря на твърденията на отстранения изпълнителен директор на ДКК Ваня Караганева от вчера.

Припомняме, че Караганева разпространи позиция, с която да се защити от всички обвинения срещу себе си, след като стана ясно, че съветът я е уволнил от длъжността. Тя бе назначена по времето, в което Кирил Петков заемаше поста на икономически министър. В позицията си отстраненият директор заявява, че заседанието на Съвета на директорите, на което тя е отстранена, е нелегитимно. Освен това, тя оборва точка по точка всяко едно твърдение на сегашния състав на Съвета на директорите.

Сега от ДКК изпращат контрааргументи, с които опитват да защитят позицията си и обвиняват бившия вече директор, че си служи с "множество неверни факти".

Според тях с реакцията си от вчера Караганева е показала неразбиране на основни законово регламентирани принципи на управление. "За разлика от дружествата с ограничена отговорност, които се управляват еднолично от управители, ДКК като акционерно дружество се управлява чрез съвет на директорите", уточняват. 

Аргументите на ДКК - точка по точка

Във вчерашната си позиция Караганева обяснява, че в продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество "КейсПро" ООД вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата. Освен това тя подчертава, че от пет търговски дела, на които ДКК е била представлявана от дружеството, две са изгубени и три са на първа инстанция.

"Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори", казва тя.

Според Държавната консолидационна компания обаче фактите са други. По техни думи от страна на „КейсПро“ ООД са предоставяни консултантски услуги, които нямат нищо общо с процесуално представителство. Адвокатски услуги, в това число и процесуално представителство, са предоставяни от други независими адвокати, какъвто е и адвокат Андонов (бивш съдружник в горното дружеството), който в свое лично качество е действал като ангажиран от ДКК процесуален представител по някои от делата.

Отговор към ГЕРБ от адвокат заради ДКК: Шумите заради успешното машинно гласуване ли?

Изключително прост коментар – никога не сме имали договор с ДКК, с Българската банка за развитие. Никога не сме водили преговори,...

По думите им договори за процесуално представителство, различни по предмет от консултантските услуги, са сключвани според конкретно възникнала необходимост за ДКК, като по всеки от тези договори е преговаряно лично със съответния процесуален представител и по всички дела с голям материален интерес е договаряно възнаграждение в минималния размер.

Според ДКК върдението на Караганева, че от пет търговски дела две са изгубени, а три са на първа инстанция, вярна е само втората част – че три от визираните дела са на първа инстанция, като по две от тях е проведено само първо заседание.

"Въпреки това В. Караганева е сключила от името на ДКК нови договори за правна помощ с нов адвокат, т.е. по две от петте дела към момента има два едновременно действащи договора за правна помощ, а по тези дела ДКК е само подпомагаща страна", се казва в позицията им, като според тях упълномощаването на друг адвокат не е за мониторинг на делата относно начина на тяхното водене, както твърди Караганева, а е за водене на самите дела, заради което компанията в момента има подписани два действащи договора.

"Относно размера на изплатените възнаграждения на КейсПро – те са по часова ставка за реално отработени часове, която не е променяна от 2016г. – общият им размер за 5 години не надхвърля 45 хил. лева", категорични са от ДКК.

Относно твърденията на бившия директор, че към момента на избирането ѝ не е била в други трудови правоотношения, каквото е изискването на закона, от Държавната консолидационна компания отговарят, че при постъпването си тя е представила документ, че се намира в отпуск по майчинство. "Такъв може да ползва само лице, което се намира в трудови/служебни отношения с работодател", отговарят от компанията.

ДКК сезира Европейската прокуратура за действията на Караганева

Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) Рая Каназирева ще сезира Европейск...

Вчера Караганева декларира още, че временните членове на Съвета на директорите на ВМЗ са назначени след като са ѝ делегирани права, на основание решение на Съвета на директорите на ДКК съгласно протокол от 11 ноември, което обстоятелство е отразено в Търговския регистър. Изискала е становище от дъщерното ни дружество "Кинтекс" ЕАД, с което те не възразяват да се предоставят изключителни права.

Според информацията, изнесена днес от ДКК обаче, Караганева иска и получава становище от "Кинтекс" ЕАД след като вече е сложила своя подпис върху протокола на едноличния собственик на капитала за одобрение на съответното решение на Съвета на директорите на ВМЗ." Решението не е съгласувано със съвета на директорите на ДКК", категорични са те.

За твърдението, че еднолично е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК, Караганева обяснява, че обслужващата банка е била в техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис.

Според отговора на ДКК обаче това не променя факта, че новата банка е избрана еднолично от нея, без провеждане на процедура с минимум три оферти от банки, без да бъдат взети предвид резултатите от стрес-тестовете на ЕЦБ.

"Използваме случая да подчертаем още веднъж, че ДКК се противопоставя категорично на политическата употреба на случая. Важен е единствено интересът на дружеството и държавата като негов едноличен собственик", завършват позицията си те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com