Колко украинци ще останат да работят и живеят у нас?

17757
Колко украинци ще останат да работят и живеят у нас?
Снимка: iStock

Украинските граждани, потърсили закрила в България заради нападението на Русия, ще окажат влияние на пазара на труда през идните години. Българският бизнес побърза да заяви, че може да осигури работни места на до 200 000 украинци. Колко обаче реално ще изберат да работят и живеят в България дългосрочно?

Очаква се 135 000 украинци да останат на територията на България през настоящата 2022 година, от които около 55 000 души да започнат работа. Това прогнозират от Министерство на финансите в Конвергентната програма на Република България за периода 2022-2025 година, публикувана на сайта на ведомството. Навлизането на пазара на труда на гражданите на Украйна ще спомогне за повишаване на заетостта у нас с 1.7% през тази година, прогнозират от финансовото министерство.

Българският бизнес може да осигури работа на 200 000 украинци

Работодателите у нас могат да предоставят до 200 000 работни места на украинските граждани, които търсят убежище от войната в България....

През тази година, работещите украинци у нас ще постигнат средногодишна заетост от около 6 месеца. Очаква се обаче, броят на заетите украинци на родния пазар бързо да се стопи през следващите години.

Според допусканията на Министерство на финансите, през следващата 2023 година заетите украинци у нас ще намалеят до 40 000 души. Броят ще продължи да се понижава и през следващите години, като през 2025 година се очаква работещите украински граждани в България да намалеят до около 22 000 души.

Допуска се, че навлизането на украинските бежанци на българския пазар на труда може да допринесе за забавянето на ръста на доходите у нас, тъй като те ще полагат труд в дейности, характеризиращи се по-ниски заплати спрямо средното равнище за страната. Според прогнозата, компенсацията на един нает ще нарасне с 8.1% през тази година – ниво по-ниско от размера на инфлацията.

„Забавянето на растежа на компенсацията на един нает през 2022 г., спрямо предходната година, ще е резултат основно от по-ниския принос на публичния сектор. Друг фактор, който се очаква да има ограничаващо влияние е включването на бежанците от Украйна в пазара на труда, тъй като е направено допускане, че те ще са заети в дейности с относително по-ниски от средните за икономиката производителност на труда и заплащане.”, пише в Конвергентната програма на страната.

Губим покупателна способност

Българското население ще загуби покупателна способност, тъй като инфлацията ще изпревари ръста на доходите през тази година. Според прогнозата на Министерство на финансите, в края на 2022 година, годишната инфлация ще бъде 10%, а средногодишната инфлация за цялата година ще достигне 10.4%. Очаква се инфлацията да нараства до края на третото тримесечие на тази година, след което да започне да се забавя до горепосочените 10% в края на 2022 година.

Българската IT индустрия може да назначи до 30 000 специалисти от Украйна

Българската IT индустрия може да назначи до 30 000 украински специалисти, като много български IT компании имат представителства в Укра...

Основен принос ще има поскъпването на храните, което ще достигне 16.4% на годишна база в края на декември, както скокът в цените на транспортните горива, който ще достигне 25.1% за същия период.

Инфлацията през следващите години ще се забави рязко, като през 2023 година средногодишното ниво ще намалее до 5.1%, след което ще падне до 2.7% и 2.3% съответно през 2024 и 2025 година.

На фона на това, реалното нарастване на доходите от труд ще достигне нивата, отчетени през миналата 2021 година чак през 2024-2025 година.

„С постепенното ускоряване на динамиката на производителността на труда през 2023 г., търсенето на труд и очакваният ефект от нарастването на цените, компенсацията на един нает ще се повишава с ускорен темп от 9.2%. В периода 2024–2025 г. този темп ще остане висок, съответно 8.2 и 7.6%, но ще започне да се забавя. Реалното нарастване на доходите от труд е оценено да се възстанови частично през 2023 г., като едва през 2024–2025 г. може да се очаква то да е съпоставимо с темповете в периода преди 2021 година”, пише в документа.

Още: Близо 1000 украински граждани са започнали работа на трудов договор у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика