Корнелия Нинова: Ще преодолеем президентското вето и ще защитим българския производител

18574
Корнелия Нинова: Ще преодолеем президентското вето и ще защитим българския производител
Снимка: БГНЕС

До 30 дни търговските вериги трябва да плащат на производителите. Това е една от промените в Закона за защита на конкуренцията. Тук президентът спори, че по европейска директива срокът е 60 дни, но ние не сме съгласни, каза депутатът от БСП Корнелия Нинова.

Според президента таксите на търговските вериги трябва да се определят от пазара. Е, има закон за държавните субекти, който касае необходимостта от административно-технически разходи. По Конституция държавните и частните субекти са равни – не мога да се съглася, че е необходимо например в търговска верига във Варна да има такса „рожден ден” и да я плаща производител в Стара Загора, посочи Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тук Йордан Матеев от Сдружението на модерна търговия заяви, че не във всяка верига има такси.

Корнелия Нинова: Търговски вериги са искали пари от производители за боулинг

Промените, които въвеждаме в Закона за защита на конкуренцията, са за да се защити българският производител. Това заяви червеният депут...

По отношение на цените държавният глава смята, че заради законовите промени търговските вериги ще се презастраховат с ограничаване на риска. Обективни причини да се вдигат цените обаче няма, сигурна е Нинова.

Защо тогава икономическият министър Драгомир Стойнев е против този закон, попита Матеев. Заради него една от големите вериги вече си тръгна от България, добави той. Питайте министъра защо е против – ние с г-н Матеев докрай ще останем на различни позиции, заяви Нинова. И добави, че ветото на президента за Закона за конкуренцията, което вчера беше преодоляно в Икономическата комисия на парламента, може да бъде преодоляно и с обикновено мнозинство в пленарна зала.

Корнелия Нинова категорично отказа да обсъжда вътрешнопартийни проблеми на БСП. Тя счита, че напоследък много хора от партията говорят против нея и сриват реномето ѝ. На въпрос защо Станишев излъга за Брюксел – каза, че няма да ходи там, а реши да отиде, Нинова отвърна, че това не е лъжа, но е имало промяна на обстоятелства. Нямам представа защо си промени мнението, питайте го него, каза Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика