Космическата икономика расте с бързи темпове и вече гони половин трилион долара

2260
Космическата икономика расте с бързи темпове и вече гони половин трилион долара
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната космическа икономика отбеляза най-бързия годишен темп на растеж от 2014 г. насам, като вече гони обща стойност от близо половин трилион долара, сочи доклад на американската организация с нестопанска цел Space Foundation, публикуван в сряда.

Производството на правителства и компании в сферата на космическите ракети, сателитите и други отрасли на космическата индустрия, отбелязва ръст от 9% на годишна база до обща стойност от 469 млрд. долара през 2021 година, сочи докладът, цитиран от CNBC.

Глобалният корпоративен дълг намалява за първи път от 2015 г. насам

Глобалният корпоративен нетен дълг е намалял с 1,9% до общо 8,15 трлн. долара през изминалата година. Причината за понижението се крие ...

Въпреки, че се наблюдава забавяне на американската икономика през 2022 г., изпълнителният директор на основаната през 1983 г. Space Foundation Том Зелибор очаква космическата индустрия да направи изключение от общата тенденция и да продължи да расте и през тази година.

„Може би сумите няма да са рекордни“, казва той, „космическата индустрия обаче е доказала своята издръжливост“. Зелибор отбелязва и факта, че тя е продължила да се развива дори по време на COVID пандемията.

„Наистина не виждам промяна.“, казва той.

През 2022 г. се наблюдава забавяне на финансовата активност в сектора, ако се вземат предвид случаите на свиване и поглъщане и частните инвестиции. Въпреки това правителствената подкрепа остава силна, посочва Зелибор. Търговските разходи пък са нараснали до 362 млрд. през изминалата година. Причината за това са приходите във все по-важните за модерната икономика сфери на космическата индустрия като GPS технологиите и широколентовия интернет достъп.

Парниковите газове на САЩ и Китай са причинили световни икономически щети за 3.6 трилиона долара

САЩ и Китай, страните, които са първенци по отделени парникови газове в света, са причинили глобални икономически загуби, надхвърлящи 3...

Правителствените разходи в космическата сфера също продължават да растат, като над 90 държави разработват проекти, казва изпълнителният директор.

САЩ са похарчили най-много – 60 млрд. долара. На второ място е Китай, който е отделил четири пъти по-малък бюджет. Индия, и Европа пък са увеличили харчовете си за космически проекти с над 30% всяка през 2021 г., въпреки че предвидените бюджети в сферата и на двете възлизат под 2 млрд. на година.

През първото полугодие на 2022 г. 75 космически ракети са били изстреляни в световен мащаб. Това се равнява на количеството, изстреляно през 1967 г., когато САЩ и СССР водят надпревара кой първи ще кацне на Луната. „Това е невероятно!“, казва Зелибор.

Докладът също отбелязва, че около 90% от повече от 1000 космически апарата, които са били изстреляни през тази година, са били спонсорирани от частни компании. Това са най-вече стотиците интернет сателити Starlink, изстреляни от SpaceX на Илон Мъск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Детските играчки, тютюневите изделия и мебелите са с най-чести нарушения при продажби

Петролната асоциация: Цената на горивата няма да скочи над 3 лв.

България единствена в ЕС прибързано е приела глобалния 15% данък

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика