Кръгла маса „Зелени иновации в туризма“ за прилагането на добрите практики в сектора (СНИМКИ)

3916
Кръгла маса „Зелени иновации в туризма“ за прилагането на добрите практики в сектора (СНИМКИ)
Снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма организира кръгла маса под надслов „Зелени иновации в туризма“. Във фокуса на срещата в навечерието на връчването на Годишните награди в туризма - 2021 бяха поставени добрите практики, политиките и тенденциите за устойчив туризъм и кръгова икономика. 

В приветствието си към участниците министърът на туризма Стела Балтова подчерта, че посоката е зададена от декларацията в Глазгоу за климатичните действия, както и от новите бизнес модели, появили се в пандемията.

Стела Балтова

От глупост ще съборят и зимния туризъм, прогнозира Борисов (ВИДЕО)

От глупост служебното правителство ще събори и зимния туризъм. Това прогнозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща в централата на п...

„Зелените иновации представляват голям потенциал за повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес. Чрез производството на екологично чисти продукти и прилагането на екологични технологии в своите бизнес цикли, туристическите фирми могат да повишат своята конкурентоспособност“, изтъкна министър Балтова. Насърчаването и прилагането на зелените иновации в туризма може да подобри чувствително състоянието на околната среда, да намали изчерпването на ресурсите и да увеличи сигурността на енергийните доставки. 

Основните теми, които дискутираха експерти и представители на бизнеса, бяха тенденциите в туристическия бизнес и новите предпочитания на туристите, насочени към зелени и устойчиви продукти, като например ефективната замяна на пластмасови чашки, сламки и контейнери със стъклени и произведени чрез алтернативни иновативни технологии.

Стела Балтова

В кръглата маса участваха също заместник-министри на министерствата на туризма, на околната среда и водите и на земеделието, храните и горите, които представиха важни инициативи и опит.

ООН: Пандемията ще ощети световния туризъм с 2 трилиона долара през 2021 г.

Пандемията от коронавирус ще струва на световния туризъм 2 трилиона долара под формата на пропуснати приходи през 2021 г. Тези загуби с...

Заместник-министърът на МОСВ Ренета Колева представи предстоящите промени, съгласно Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. “Нещата ще се променят реално, когато се въведе принципът “замърсителят плаща””, заяви тя. Колева представи идеята за разширена отговорност на производителите на пластмасови и други замърсяващи природата продукти чрез покриването на разходите с продуктова такса, плащането на която трябва да влезе в сила от началото на 2025 година.

Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, храните и горите, представи темата за "Устойчиво земеделие и туризъм" и връзката между добрата и качествена храна и туризма у нас. Той акцентира на винения туризъм - един от успешните, отличаващи и привлекателни туристически продукти на дестинация България. 

Заместник-кметът на Бургас Весна Балтина постави акцент върху инициативата “Син етикет”, като представи проекта “Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж”, в крак с европейското законодателство. Тя съобщи, че България има свой бутиков остров - Св. Анастасия, който от няколко години е обявен за остров без пластмаса. Наблюдения показват, че в резултат на предприетите действия, пластмасите, които събират подводните течения около острова, са много по-малко и те идват главно от международни води. Друго уникално самобитно място, което предстои да се превърне в туристически обект без пластмаса, е етнографският комплекс към рибарското селище Ченгене скеле.

Стела Балтова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика