КТ "Подкрепа" за "Промаркет": Не вярвайте на обещания за заплати

17936
КТ "Подкрепа" за "Промаркет": Не вярвайте на обещания за заплати
Снимка: Getty Images / Guliver

Разкритията на „тайния служител” на КТ „Подкрепа” Дария Захариева за условията на труд в търговската верига „ПроМаркет” продължават да нажежават страстите.

Опитите на „ПроМаркет” да прехвърлят вината върху медиите, които осведомяват обществото за реалните условия на труд на българския пазар, са смущаващи, но не и неочаквани, коментират от КТ „Подкрепа”. Синдикатът визира част от официалния отговор на търговската верига за случая с Дария Захариева, даден пред Actualno.com: „Считаме, че не е коректно да се цитират заплати, публикувани в обява за работа като обещани, но неизплатени, без да се има предвид на какво ниво се е представил служителят на работното място, нито фактът, че споменатата заплата е стартова”. Същото казваме и ние, както и от „ПроМаркет”: „Не вярвайте на обещания! Те няма да бъдат спазени!”, отвръщат от КТ „Подкрепа”, като припомнят, че съгласно обявата на „ПроМаркет” обещаната заплата е от 800 до 1225 лева брутно на месец. От търговската верига казаха пред Actualno.com, че Дария Захариева е получавала по трудов договор 440 лева. КТ „Подркепа” не пропуска да предупреди: „ПроМаркет” и сега търси служители за позиция „Продавачи на почасова заетост” – с поверителна обява в Jobs.bg, като този път е посочено, че заплатата спрямо изработените часове е максимум 1225 лева, но в графа „Заплата” е записано точно 1225 лева.

Ясно е името на търговската верига, дала 14 лева заплата на "таен служител"

Скандалното разкритие, че „таен служител” на КТ Подкрепа е получил 14 лева заплата за свършена от него работа през месец де...

 

Синдикатът е категоричен, че има внушение от страна на „ПроМаркет”, че Захариева не се справила добре със задълженията си. Защо тогава за януари 2016 година нашият „таен служител” има бонус от 7,67 лева, питат от КТ „Подкрепа”, като твърдят, че това се вижда от фиша със заплатата на Захариева. Actualno.com зададе писмено въпрос на "ПроМаркет" дали твърдението е вярно. От търговската верига уточниха, че официалният отговор за случилото се с г-жа Захариева е вече даден.

Спор има и относно това какво е получила като заплащане Дария Захариева по време на престоя си в „ПроМаркет”. В своя официална позиция търговската верига беше категорична: „Данните за сумите, с които разполагаме от трудовото досие на г-жа Захариева, се разминават с изнесените от нея факти пред медиите”. „ПроМаркет” посочи, че за периода 18.12.2015 – 14.03.2016 година Захариева е работила на трудов договор и е получила общо 1409.77 лева брутно възнаграждение.

От „КТ Подкрепа” обаче показват извлечение от банковата сметка с получените общо пари – 945,53 лева. В това число не влизат данъците и осигуровките, за разлика от посочената от „ПроМаркет” сума. Въпреки това  КТ „Подкрепа” посочва, че за два месеца и половина работа нетното т.е. чистото трудово възнаграждение  на Захариева би трябвало да е 1568 лева – без бонуси и без плащания за извънреден труд, ако брутната ѝ заплата е 800 лева, както пише в първата обява, цитирана преди два дни. Според КТ "Подкрепа" Дария Захариева е получила заплащане до края на февруари, защото си е тръгнала без предизвестие, а съгласно чл. 220, ал. 1 на Кодекса на труда "страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието". 14-те лева възнаграждение плюс 50 лева ваучери за свършената от Захариева работа през декември 2015 година са аванс и са дадени в плик, припомнят от КТ „Подкрепа”.

От "ПроМаркет" с опровержение: Тайният служител е получил 1400 лв. за три месеца

Търговската верига "ПроМаркет" остро оспори твърденията на "тайния служител” на КТ Подкрепа Дария Захариева, че е получила 14 лев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика