КТБ остава затворена

50990
КТБ остава затворена
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор на групата Корпоративна търговска банка (КТБ). Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца (който може да бъде съкратен - бел.ред.). Това съобщиха по-рано днес от централната банка.

В коментар специално за Actualno.com от пресцентъра на БНБ обясниха, че взетото решение означава, че нито Корпоративна търговска банка, нито дъщерната й "Креди Агрикол България" ще да отворят на 21 юли (понеделник), каквито ангажименти бяха заявени преди около месец. Те ще останат затворени в срок от 3 месеца, взети от 20 юни тази година.

Бареков сезира Цацаров за ролята на Борисов във фалита на КТБ

Атаките срещу банковата система на лицето Борисов и отказът му да участва в изработването на национален консенсус за възстановяването...

През този период ще се търси консенсус по това какво ще се прави с изпадналата във затруднение група.

Няма как в рамките на настоящото законодателство да отвори врати която и да е двете банки, информира Dnevnik.bg.

Припомняме ви, че в петък БНБ обяви, че лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. В решението се посочваше още, че в "Креди Агрикол България" ще бъдат прехвърлени всички „добри“ активи и пасивите на КТБ.

"Важно е да се знае, че тук попадат и всички депозити на гражданите и фирмите, за които това ще представлява само една правна и счетоводна операция, която по никакъв начин няма да засяга главното – всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания", обясниха от БНБ.

Как изчезнаха 205 млн. лева от КТБ?

Интересен вариант за изнасяне на прословутите 205 млн. лева от Корпоративна търговска банка предложи разследващият журналист Григор Лил...

Това решение обаче беше посрещнато с недоволство, тъй като означаваше, че всички депозити трябва да бъдат гарантирани, дори тези над 100 хил. евро (които са гарантирани по закон).

Срещу мярката се обявиха и от ГЕРБ, и от "Коалиция за България". Тя беше обсъдена и вчера по време на среща при президента Росен Плевнелиев. Въпросът, по който участниците в консултациите, не постигнаха съгласие, е дали да има специален закон за КТБ. Според президента обаче това не е голям проблем, тъй като действащото законодателство в България разполага с достатъчно добри механизми за реакция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика