Кунева влезе в обяснителен режим за ТТИП - не я били цитирали правилно

19291
Кунева влезе в обяснителен режим за ТТИП - не я били цитирали правилно
Снимка: БГНЕС

Европа и България не приемат ГМО като част от ТТИП и основа за свободна търговия - имаме ясна политика, всяка страна ще запази своя суверенитет, когато става дума за допускане на ГМО в нейното производство. Това обяви вицепремиерът Меглена Кунева в Народното събрание във връзка със своята позиция относно споразумението за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, предаде БГНЕС.

Повод за този отговор стана въпрос от Георги Божинов от БСП, който цитира изказване на Кунева по време на конференцията, посветена на ТТИП и перспективите пред малкия и среден бизнес. На конференцията Кунева обяви, че България се нуждае от ТТИП, за да стимулира икономиката си и заради създаването на нови работни места. Същевременно Божинов цитира изказване на Ивайло Калфин по време на дискусия, организирана от сдружение "Солидарна България", когато вицепремиерът и социален министър обяви, че "в сегашния си вид споразумението е неприемливо за ЕС и за България и би довело до сериозни социални и икономически проблеми".

Това разноговорене ми дава основание да се надявам, че вашата позиция не е позицията на българското правителство, обяви Божинов. По думите му, изказването на Кунева буди възмущение. Той критикува позицията и от конкуренцията, че ТТИП ще донесе 119 млрд. евро годишно ползи за ЕС, като цитира редица изследвания, които показват отрицателни последствия.

"Защо говорите по този начин, защо приспивате общественото мнение на България на кого служи тази позиция, когато в цяла Европа върви сериозен дебат", попита Божинов. Кунева не се съгласи с твърденията на депутата от БСП и обяви, че той се е информирал избирателно от определени медии, които не са предали коректно изказването й на конференцията.

Приключен е въпросът с АКТА, тъй като ЕС отхвърли това споразумение, добави Кунева. "Убедени сме, че трябва да следваме европейския модел по отношение на социалната сигурност", подчерта тя и обяви, че няма разминаване с Калфин по тази тема. Европа няма да се откаже от стандартите за социална защита и от начина, по който ще се разрешават споровете, категорична бе Кунева, макар текстът на споразумението така или иначе да не е достъпен за широката публика.

Вицепремиерът получи сходен въпрос и от депутата Велизар Енчев, който припомни, че подобно споразумение (НАФТА) в миналото е довело не до нови работни места, а до огромна безработица. "Най-голямата заплаха е ударът върху демокрацията и синдикалните права, касаещо уреждането на спорове между държава и инвеститор", подчерта Енчев, но Кунева още веднъж настоя, че въпросите за социалната защита и арбитража са решени и Европа не е съгласна с тях.

1 милион европейци въстанаха срещу ТТИП, България изостава с подписите

За рекордно кратък срок - по-малко от два месеца - 1 милион европейци подкрепиха самоорганизираната Европейска гражданска инициатива, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика