Купуваме влакове без допълнителни пари от бюджета

3192
Купуваме влакове без допълнителни пари от бюджета
Снимка: БГНЕС

БДЖ ще финансира покупката на нови влакове само с пари от капиталовия трансфер от 35 млн. лв. от държавата и средства от транспортната система, които трябва да бъдат генерирани през следващата година, без допълнителни пари от хазната. Това обяви ресорният министър Ивайло Московски, цитиран от "Монитор".

Опитите му да предоговори парите в бюджет 2017 г. се оказали неуспешни, призна той. Дружества под шапката на подопечното му министерство няма да получат повече пари от новия бюджет за 2017 г. Сумите по повечето пера остават същите, каквито бяха и миналата година, коментира бъдещия бюджет министърът пред парламентарната комисия по транспорт.

БДЖ купува нови влакове на тъмно, твърдят граждани

Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт внесе до премиера Бойко Борисов искане за провеждане на обществено обсъждане на...

Депутатите приеха бюджета на министерството. От ДПС не го подкрепиха именно заради липсата на финансиране на жп транспорта.

Няма почти никакво увеличение на парите за поддръжка на жп мрежата, за заплати и техника“, коментира шефът на комисията Халил Летифов. По думите му в сектора няма реформа, а напротив той е обезкръвен.

Депутатите на БСП пък изобщо не присъстваха на обсъжданията. Обидени, те напуснаха залата заради предложение на ГЕРБ в заседанието да бъдат включени допълнителни точки в дневния ред, по които те не са запознати.

Actualno.com припомня, че преди ден (31 октомври) Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт внесе до премиера Бойко Борисов искане за провеждане на обществено обсъждане на процедурата за закупуване на нов подвижен състав за БДЖ.

БДЖ с идея за обучение на кадри за жп транспорта

БДЖ ще лобира за разкриване на паралелки с професионално обучение, свързани с железопътния транспорт. Това беше обсъдено в Мездра на р...

„В редица пубикации от последните седмици представители на ръководството на БДЖ твърдят, че се подготвя обществена поръчка за закупуване на влакове, а решението за вида подвижен състав вече било взето. Като данъкоплатци и клиенти на железопътна услуга, изразяваме категоричното си несъгласие с процеса на взимане на решенията относно евентуалното закупуване на нов подвижен състав на БДЖ, в който изобщо не е взето предвид мнението на гражданите, а и на различни предприятия от железопътния бранш", се казва в писмото.

Неправителствената организация изразява и несъгласие с предпоставянето на решението за закупуване на мотрисни влакове, въпреки откровено негативния опит със закупените мотриси „Сименс Дезиро”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика