Куюмджиев хвърли бомба: КЕВР крие важно писмо на ЕК за американските централи

11347
Куюмджиев хвърли бомба: КЕВР крие важно писмо на ЕК за американските централи
Снимка: БГНЕС

Възможно е България да влезе в наказателна процедура заради ВЕИ-тата и договорите с т. нар. американски централи. Това заяви Явор Куюмджиев от БСП, предаде БГНЕС.

Според социалистите управляващите са скрили писмо от ЕК, получено на 21 октомври миналата година. Тогава председател на ДКЕВР (бел. ред. - сега КЕВР) беше Светла Тодорва, която сега е само член на комисията. Писмото е свързано със запитване на предишния състав на КЕВР, воден от Боян Боев, до ЕК. Регулаторът е попитал Брюксел дали договорите с американските централи и ВЕИ-тата не са неправомерна държавна помощ. В отговора си ЕК определя помощта като неправомерна и пита българската държава защо не е уведомила комисията за това, твърди Куюмджиев.

В началото на тази година, на едно от редовните заседания на КЕВР, Светла Тодорова в качеството си на председател на комисията поясни, че относно писмото от времето на Боев ЕК е изпратила отговор и е поискала допълнителна информация за казуса.

Явор Куюмджиев подчерта, че управляващите показват немощ за справяне с проблемите в енергетиката и определи като груба лъжа анонса за подписаните договори с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. Причината е, че не става въпрос за намаление на цената на тока, а на т. нар. разполагаема мощност. Цената за разполагаема мощност е разходът, който държавата плаща, за да са готови централите да започнат да произвеждат ток. Според социалиста това може да няма никакъв ефект, ако изкупената енергия бъде увеличена.

Вторият проблем е, че договорът влиза в сила след изплащане на задълженията на НЕК към централите. Към настоящия момент те са 700 млн. лв., като дългът нараства с 50 млн. лв. месечно. Енергийният министър Теменужка Петкова вече уточни, че ще се опитаме да платим дълговете до края на юни, като за целта БЕХ ще тегли кредит от външните пазари.

Тихо и скромно се договоря намаление и от ВЕИ-тата, и от ЕРП-тата, каза Борисов

По същия начин преговаряме със зелените енергии, с ЕРП-тата - тихо и скромно. Когато дойдем да подпишем пред вас, тогава ще кажем как...

"Откъде НЕК ще намери парите? На практика тя е абсолютно фалирала компания", добави Куюмджиев. Той коментира и идеята НЕК да вземе заем от БЕХ. Проблемът в тази ситуация, според Куюмджиев, е , че задълженията на БЕХ надхвърлят стойността на капитала и активите на дружеството. Така на практика държавата няма пари, чрез които да се разплати и договорът да влезе в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика