Летище Бургас посрещна милионния си пътник за този сезон

2672
Летище Бургас посрещна милионния си пътник за този сезон
Снимка: Bgtourism.bg

Ивон Бекер от Германия е милионният пътник за сезон 2023 на Летище Бургас. Тя пристигна тази сутрин със семейството си с полет от Берлин и беше посрещната от директора на летището Георги Чипилски, изпълнителния директор на фирмата концесионер "Фрапорт България" Франк Кванте и кмета на Бургас Димитър Николов.

Бекер, съпругът ѝ и малката им дъщеря бяха изненадани от тържествената церемония по посрещането им, водния салют и подаръците, които получиха. За почивката си в България те са избрали Обзор. Заедно с Чипилски и Кванте семейството разряза специално приготвена за повода многоетажна торта.

"Имаме добър сезон с по-голям трафик в сравнение с миналата година. Очакваме ръст около 10 на сто за сезона. Няма особени размествания в традиционните за страната ни пазари. И тази година най-добре се представят Полша, Великобритания, Чехия, Израел и Словакия. Полският пазар към момента отбелязва ръст от 10% спрямо нивата от 2022 година. Той е и над нивата от 2019 година с до 16%. Очаквахме повече полети от Германия, но въпреки това можем да се похвалим с ръст на трафика. Имахме повече предварителни заявки, сезонът започна добре, но имаше известни затруднения, но така или иначе за периода януари – юли имаме ръст в броя на пътниците от 13 на сто", каза Георги Чипилски.

Още: Летище Варна с 58% ръст на пътниците, в Бургас увеличението е 19%

По думите му се очаква до 40 на сто ръст в полетите през месеците септември и октомври. "Работи се активно по привличането на полети и извън летния туристически сезон на бургаското летище. По отношение на трафика - много по-важно е да запълним пиковите юли и август, защото така или иначе полетите през цялата зима не биха могли да достигнат трафика за тези два месеца. Направили сме срещи с авиокомпании и представители на общините. Мисли се по въпроса", допълни Чипилски.

Директорът на фирмата концесионер на летището в Бургас "Фрапорт България" Франк Кванте посочи, че повече зимен трафик през тази година е имало към Летище Варна. "Затова трябва да работим активно, за да увеличим трафика през зимните месеци към Бургас. Работим много добре с Община Бургас, но не искам да анонсирам нищо предварително", каза той.

"Фрапорт" прави повече усилия по отношение на осигуряването на целогодишни полети към Летище Варна за сметка на Бургас. Това е и причината да посрещнем по-късно пътник номер 1 000 000 в Бургас – знаете, че във Варна това се случи преди седмица. Нашите разговори винаги са били в посока осигуряването на балансиран подход към двете летища. Знаете, че винаги залагаме в бюджета на Община Бургас средства за стимулиране на полетите, включително създадохме общ фонд с колегите от другите морски общини. Проведохме и срещи с авиокомпании", посочи кметът на Бургас Димитър Николов.

Той допълни, че туристическият сезон в Бургас е започнал трудно, но към момента слабото начало се наваксва. "Истината е, че многото фалшиви новини за замърсяване в Черно море имаха известен негативен ефект. Със сигурност обаче няма причина за каквото и да било притеснение", каза още Николов.

Още: ЕК одобри 5.8 млн. евро държавна помощ за летищата в Бургас и Варна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика