Прокопиев отвърна на удара на КФН за "Доверие"

20738
Прокопиев отвърна на удара на КФН за "Доверие"

Съобщението, че Комисията за финансов надзор (КФН) е установила източване на ПОК "Доверие" и материала, публикуван в БГНЕС, предизвикаха официален отговор от Съвета на директорите на Алфа финанс холдинг АД. В него се посочва, че има тенденциозност при вземанията на решения от КФН, касаещи компании на Иво Прокопиев, както и че в публикацията на БГНЕС внушава неверни неща.

Ето и текстът на цялото писмо:

КФН: Има източване на Пенсионен фонд "Доверие"

Източване на Пенсионен фонд „Доверие” е имало. Това потвърди в официално писмо Комисията за финансов надзор (КФН). В писмо...

"В статията, публикувана на сайта на Агенция БГНЕС на 6 август 2013 г., със заглавие: "КФН потвърди разкритията на БГНЕС за източването на фонд Доверие" за втори път в продължение на няколко седмици по темата се изнасят множество неверни факти и се правят внушения, които категорично не отговарят на истината. От статията не става ясно коя информация е от писмото на Комисията за финансов надзор и коя е допълнена от редакцията.

Както и преди ви написахме, "Алфа финанс холдинг" АД е холдингова компания, която оперира активно директно и чрез своите дъщерни дружества на българския капиталов пазар, като купува и продава пакети акции и дългови инструменти на различни български и чуждестранни компании. Холдингът работи на ежедневна база с всички по-големи участници на финансовия пазар в България. Никога, обаче, експозицията ни към институционални инвеститори не е доближавала 100 млн. лв., а е била многократно по-малка.

"Алфа финанс холдинг" АД като финансов инвеститор често е било страна по договори за краткосрочни финансирания чрез репо сделки с публично търгуеми инструменти. Естествените партньори в такъв тип сделки, както и при емитирането на дългови цени книжа, са всички институционални инвеститори – пенсионноосигурителни компании, банки, различни по характер фондове. Дружеството е спазвало стриктно законодателството и ангажиментите си по репо договорите и няма такива, по които да е изпаднало в невъзможност да изпълни свое задължение. Изпълнили сме стриктно и всички административни мерки на КФН, дори и тези, които смятаме за незаконосъобразни.

В началото на годината ние оспорихме безпрецедентните констатации на Комисия за финансов надзор за влошеното финансово състояние на "Каолин" АД като очевидно неверни и манипулативни. За нас и до ден - днешен буди недоумение защо регулаторът, който съблюдава за защита интересите на цялата инвестиционна общност, е препоръчал продажба на инвестицията в "Каолин" АД само на конкретни инвеститори в компанията, а не на всичките и акционери.

Последвалата успешна продажба на мажоритарния пакет акции от капитала на "Каолин" АД на "Кварцверке" ГмбХ в края на месец май 2013 година показва правотата ни и несъстоятелността на аргументите за влошеното състояние на "Каолин" АД. Сделката е една от най-успешните в историята на българския капиталов пазар, като само за последната година цената на акциите на дружеството нарасна близо 2 пъти.

Според нас начинът, по който финансовият регулатор осъществява дейността си спрямо "Алфа финанс холдинг" АД и неговите партньори, е тенденциозен, незаконен и не работи за интересите на инвестиционната общост. Неслучайно всички от споменатите административни мерки са оспорени по съдебен път. Независимо от тяхната незоконосъобразност, всички те са изпълнени без изключение и в момента споменатите пенсионни фондове "Доверие" и "Алианц" нямат експозиция към никой от споменатите в статията финансови инструменти. Странно защо това не е споменато в писмото на КФН.

Не може да се говори за никакво източване, при положение, че за последната година в резултат на сделките с цитираните от КФН сделки с ценни книжа е генериран доход в размер на приблизително 1,9 млн. лева за двата фонда, съответно за осигурените в тях.

Комисията за финансов надзор през последната една година извършва целенасочена, незаконна кампания срещу дейността на "Алфа финанс холдинг" и единия от неговите акционери г-н Иво Прокопиев, като форма на репресия срещу независимата редакционна политика на изданията на "Икономедиа" – "Капитал" и "Дневник", където г-н Прокопиев е един от издателите. По-специално става дума за реакции след публикации за замесването на името на председателя на КФН г-н Стоян Мавродиев във връзка с подписи под документи, свързани с пране на пари в хода на т.нар. дело "Брендо". Не е случаен фактът, че поредната кампания срещу групата с участието на КФН и т.нар. писмо се появиха само два дни след публикация по темата във в. "Капитал". Първата вълна проверки и наказателни мерки дойде също след публикации за делото "Брендо".

Ройтерс: Компанията, искаща да купи пенсионен фонд "Доверие", не е регистрирана на борсата

Британската компания "Юнайтед Кепитал", която се кани да купи най-големия частен пенсионен фонд в България, не е регистрирана на борс...

Съветът на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД своевременно е сезирал Главния прокурор да направи проверка за злоупотреба с права, незаконно разпространяване на информация и пазарна манипулация от страна на КФН. Ще използваме и всички други допустими законови средства, за да защитим бизнеса и доброто име на групата.

Съвет на директорите на "Алфа финанс холдинг АД"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com