Мирослав Найденов: Кабинетът "Орешарски" увеличи помощта за тютюна

13653
Мирослав Найденов: Кабинетът "Орешарски" увеличи помощта за тютюна
Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че след като от ДПС всички говорят за мен, това им е опорната точка. Две години се оправдавах за неща, които не съм извършил – няма и сега да се оправдавам, заяви бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Няколко неща – държавната помощ, която сега се прилага към тютюнопроизводителите, е нотифицирана от министър на ДПС. За 2010, 2011, 2012 и 2013 година нотификациите за държавна помощ за тютюнопроизводство са различни, категоричен е бившият земеделски министър.

Преразглеждат разпределението на средствата за национални доплащания за тютюн

Ще бъде преразгледан вариантът за преразпределение на средства за национални доплащания за тютюн. Това е договорено на срещата на тютюн...

В периода 2007 – 2009 година ЕК вече забранява субсидиране на производството на тютюна, но тъй като ние сме нови членове, ни се дават три години гратисен период. И през 2009 година Брюксел ни каза, че единственият начин за подпомагане на тютюнопроизводителите, е да им се дават помощи за постепенен отказ от производство на тютюн на базата на референтния тригодишен период – 2007 -2009. Тази помощ трябваше да е за годините 2010 – 2012, но от 2013 година, когато дойде на власт кабинетът „Орешарски” (бел. ред. – министър на земеделието беше Димитър Греков) увеличи и размера, и срока на помощта, каза Найденов пред Нова телевизия.

След като има измами и след като схемата е лоша, защото се краде, а парите идват от държавния бюджет, какво ще стане – ще бъде спряна. Как тогава ще се помага на тези хора, попита Найденов. Бившият земеделски министър добави, че още през 2010 година е започната проверка на договори за производство на тютюн. Хванати бяха много измами, дадохме доказателствата на прокуратурата, обясни Найденов. Нали разбирате, че тези, които проверяват измамите, не са в кабинета на земеделския министър? Проверката се правеше от „Икономическа полиция”. Нямам претенция да е хванато всичко, а какво са свършили разследващите органи не мога да знам, добави Найденов.

Заради няколко измамници – племенник на депутат (бел. ред. – Алиосман Имамов) и кметове, не може да се откажем от една прекрасна схема, завърши Найденов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика