Мобилните реклами набират все повече популярност

7008
Мобилните реклами набират все повече популярност

Средно 3 на сто от рекламите в региона на Централна и Източна Европа се излъчват на екраните на мобилни телефони и таблети. Прочуване на Gemius за рекламната дейност в ЦИЕ показва, че Литва е водещата страна в това отношение.

Анализът е на база онлайн рекламни кампании, наблюдавани от Gemius в страните: България, Хърватия, Чехия, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна и Унгария. Класирането включва данни за четирите тримесечия на 2012 година.

Отрязаха част от България в реклама за инвестиции

В момента по CNN, Blооmberg и CNBC върви рекламен клип с карта на България, в който от страната ни са отрязани Петрич и Сандански....

При сравнение на първото с четвъртото тримесечие на 2012 година може ясно да се види, че всички изследвани пазари отбелязват известно увеличение на дела на мобилните импресии измерени в този период. Най-значително нарастване се наблюдава в Литва (с 190 на сто в сравнение с първото тримесечие). В Литва рекламните импресии, генерирани от таблети и мобилни телефони,  са почти 5 на сто от всички показани онлайн реклами, което е и най-добрият резултат в целия регион.

Значително нарастване на импресиите, генерираини от преносими устройства, се отчита и в Полша, Румъния, Сърбия, България и Унгария. В Латвия, Чехия, Украйна, Словакия, Хърватия и Словения се наблюдава един по-бавен темп на промяна на пазара за мобилна реклама.

Най-голям дял от рекламите, показвани на преносими устройства през четвъртото тримесечие на миналата година, се наблюдават в Литва, Сърбия и Унгария. Средният резултат на региона е 3 на сто за този период. Под този показател са Полша, България, Румъния, Чехия, Украйна и Словения.

Въпреки това, данните за всичките четири тримесечия показват, че не във всички страни може да се отчете стабилна тенденция на нарастване. Някои спадове се наблюдават в рамките на годината в Унгария (Q4), Словения (Q4) и Украйна (Q3). От друга страна, в България и Чехия делът мобилните реклами към общия брой онлайн импресии за четвъртото тримесечие остана непроменен в сравнение с третото.

Край на шумните реклами

Високият звук на рекламите, който дразни мнозина, вече няма да притеснява никого. Защото от Съвета на електронни медии (СЕМ) ще въведат...

Тамаш Аш (Tamas Acs), експерт на Gemius  в областта на дигиталната реклама, подчертава, че нарастващият интерес към сектора на мобилната реклама е обоснован от данните на Gemius. Мобилните устройства се използват все повече и повече в днешно време за сърфиране в интернет. Това е важен сигнал за търговците за сериозния интерес към този канал за маркетингова комуникация. Данните показват, че Унгария, Литва и Сърбия са лидерите на пазара, когато става въпрос за потребление на реклами чрез мобилни устройства в региона на Централна и Източна Европа. Въпреки че все още има много място за растеж,  темпото на промяна е огромно и сегментът на мобилната реклама в тази част на света все повече се признава от рекламодателите – коментира Аш.

По-горе цитираните данни са извадени от gemiusAdMonitor - подробен доклад за най-популярните рекламни формати, най-често рекламираните индустрии и тенденциите в мобилната реклама, който обхваща 12 страни от Централна и Източна Европа. Той е базиран  на gemiusDirectEffect, онлайн платформа за  измерване на ефективността на рекламните кампании на Gemius и AdOcean, инструмент на Gemius за управление на рекламно пространство.

Докладът се изготвя на всеки 6 месеца от 2011 г. насам и може да бъде изтеглен от www.gemius.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com