Молим "Газпром" да ни разреши внос на газ през сегашната връзка с Гърция

6208
Молим "Газпром" да ни разреши внос на газ през сегашната връзка с Гърция

„Булгартрансгаз“ е поискал официално разрешение от доставчика ни на газ „Газпром Експорт“ да разреши внос на газ от други държави през сегашната транзитна газова връзка до Гърция. Това оповести изпълнителният директор на българската компания Георги Гегов пред Mediapool.

На събитие, посветено на газовата диверсификация на България, се изясни, че дъщерната на "Газ дьо Франс" – "Енджи" (Engie), и американската "Шениър" (Cheniere) искат да внасят у нас природен газ, но досега са имали проблеми с достъпа до мрежата, управлявана от "Булгартрансгаз". Шефът на енергийния регулатор Иван Иванов обаче увери, че тези проблеми са решени и от началото на 2016 г. няма да има пречки пред вноса на различен от руския природен газ.

Обещание: Скоро ще е ясно кога подписваме за строеж на интерконектора с Гърция

Вече има съгласие по клаузите от развитието на проекта за изграждане на газов интеконектор между България и Гърция. Това обяви енергийн...

За да намали все пак зависимостта си от руски газ, България се е договорила с Гърция за възможността да се внасят количества гориво не само при криза, но и при нормални търговски договори, сключени от други доставчици с директни потребители или газови търговци, обясни Георги Гегов. За да стане това, обаче, през сегашната транзитна връзка до Гърция, а да не се чака новата междусистемна, която ще стане най-рано през 2019 г., страната ни трябва да получи разрешение от "Газпром експорт" да ползва част от капацитета на съществуващата тръба. Причината е, че по силата на дългосрочния договор за доставка у нас и транзит до Гърция, Турция и Македония до 2030 г., страната ни е дала на "Газпром" пълния капацитет на транзитната си мрежа. България има право да ползва само т.нар. свободно прекъсваем капацитет, обясни шефът на "Булгратрансгаз". Именно в рамките на тази възможност газовият оператор се надява да може да се прокара част на вноса от Гърция. Ако "Газпром" разреши, може да доставяме от различни от руската компания търговци до 100 хил. куб. м газ дневно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика