На комисия: Депутатите одобриха повече пари за диетични храни и диагностика на аутизъм

1666
На комисия: Депутатите одобриха повече пари за диетични храни и диагностика на аутизъм
Снимка: БГНЕС

Депутатите от бюджетна комисия одобриха допълнителни пари за диетични храни и отпуснаха такива за диагностика на аутизъм. Това се случи в рамките на второто четене на бюджета на НЗОК за 2023 г., като окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

В рамките на заседанието депутатите се обединиха около идеята, че по-малките разходи могат да намерят място в бюджета на касата.

Комисията одобри предложението на ПП-ДБ за 4 млн. лв. допълнителни средства за медицински и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение. Депутатите одобриха и предложението на ИТН за малко над 6 млн. лв. за диагностика и оценка на невроразвитийни разтройства, които обхващат заболявания като интелектуален дефицит, аутизъм и други. ОЩЕ: Бюджетът на НЗОК също мина на първо четене през зала

БСП бяха предложили средства за безплатни лекарствени продукти за домашно лечение на деца до 14-годишна възраст по лекарско предписание в размер на 120 млн. лв., както и увеличение с 5 млн. лв. на плащанията за помощни средства, приспособления и медицински изделия за хората с увреждания, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Предложенията им обаче бяха отхвърлени, като комисията отново се обедини около това, че искането на социалистите за по-малка сума може да бъде направено отново в зала и също да намери място в бюджета.

Комисията по бюджет и финанси одобри бюджета на НЗОК, който ще бъде увеличен с над 910 млн. лева спрямо миналата година и възлиза на 7,27 млрд. лв. ОЩЕ: Как МЗ ще мотивира млади лекари да отидат в неблатгоприятни райони

През бюджета на касата депутатите обсъдиха и промени в Закона за здравното осигуряване, касаещи цените на лекарствените продукти в случаите, когато липсва рамково споразумение. Идеята е в тези случаи НЗОК да не плаща твърде високи цени.

От НЗОК отчетоха, че всъщност до края на годината трябва да има механизъм за цените, особено за лекарствата за онкоболните. 

ГЕРБ-СДС предлагаха касата да няма право да заплаща лекарствени продукти на цена по-висока от най-ниската между последно действащите рамкови споразумение и средно претеглената стойност, заплатена от касата през предходната година. От ПП-ДБ предложиха обаче формулата да включва не средната цена за предходната година, а средната стойност от петте най-ниски цени от последните три месеца. 

В крайна сметка нито едно от предложенията не беше одобрено, което бе повод Тошко Йорданов от ИТН да ги попита: "Вие защо сте се целунали едни други, ако не можете да поемете елементарна отговорност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика