Над 700 сертифицирани продукта в асортимента на Лидл България

1889
Над 700 сертифицирани продукта в асортимента на Лидл България
Снимка: Лидл

Лидл България публикува втория си Доклад за устойчиво развитие за периода 2018-2019 г. В него веригата отбелязва прогреса си по 20-те значими за заинтересованите страни и компанията теми през изминалите две години, включващи етапите от производството на продуктите до предлагането им на потребителите. Сред ключовите акценти е постигането на целта на компанията за 20% ръст на сертифицираните продукти и сертифицирани суровини в продуктите собствена марка на Lidl. Техният брой в постоянния асортимент на веригата се е удвоил спрямо 2017 г., достигайки общо над 700 такива продукта в постоянния и акционен асортимент на компанията към края на 2019 г.

Докладът обхваща финансовите 2018 и 2019 години и е изготвен в съответствие с Global Reporting Initiative Standards (GRI Standards) – една от най-популярните и утвърдени методологии за нефинансово докладване. Както и първият Доклад за устойчиво развитие на компанията, този също е преминал проверка от независим одитор в лицето на Ernst&Young.

Регионалният принос – отличителна характеристика на въздействието на Лидл България върху икономиката на страната

Икономическият ефект от дейността на Лидл България върху българската икономика за 2019 г. възлиза на 1,12 млрд. лв. като има силно изра...

„Вторият Доклад за устойчиво развитие на Лидл България е специален за нас, защото съвпада с 10-годишния ни юбилей на българския пазар. Той е естествено продължение на ангажимента ни прозрачно и открито да говорим за това как управляваме бизнеса си. Докладът не е само символ на приемственост и постоянство, които следваме в областта на устойчивото развитие, но и проявление на отговорността, под чийто знак изминаха последните 10 години и вярвам - всички следващи, които предстоят“, каза Милена Драгийска, изпълнителен директор на Лидл България.

 

За всяка от 20-те значими теми в доклада компанията посочва конкретните резултати от предприетите в последните две години мерки в посока устойчиво развитие, както и бъдещите си цели и ангажименти във всеки етап от веригата за създаване на стойност. Устойчивият подход на компанията започва още на етап суровини, като фундаментален за хранителния сектор. Лидл България е сред първите, въвели изискването всички плодове и зеленчуци да бъдат от сертифицирани по световния стандарт за качество GLOBALG.A.P. производствени процеси до края на 2019 г. Така веригата допринася за това те да са продукт на безопасно и по-устойчиво земеделско производство.

 

Отговорното отношение към ресурсите намира отражение и на етап производство, където Лидл България отчита редица мерки в посока намаляване употребата на пластмаса. Освен намалението на теглото на тарелките за прясно место през 2018 г., с което се спестяват 30 тона пластмаса годишно, компанията стартира през 2019 г. и проекта си за промяната на опаковките за прясно месо от собствената марка „Порция свежест“ към рециклируеми такива, съдържащи над 90% рециклиран материал. Щадящите околната среда опаковки потребителите могат да разпознават и по логото „Опаковано отговорно – опаковано с грижа за околната среда“. 

"Ти и LIDL за по-добър живот" с отличие за "Най-устойчива дарителска програма"

„Ти и Lidl за по-добър живот“ донесе на Лидл България отличие за „Най-устойчива дарителска програма“ в петнад...

На етап операции и процеси, компанията предприема систематични мерки за управление въздействията си върху околната среда. Дългосрочна мярка за постигане на енергийна ефективност е сертифицирането по ISO 50001 на всички 100 построени към 2019 г. магазини, логистичните бази и централния офис на Лидл България.

Като неизменна част от устойчивото управление, компанията отбелязва и прогреса си по отношение отговорността си към служителите. Докато по данни от първия доклад към края на 2017 г. всеки десети служител е получил възможност за кариерно развитие, то към края на 2019 г. всеки пети служител се е възползвал от тази възможност. Компанията въвежда и фокусирани програми за служителите в подкрепа на баланса с личния им живот, сред които работа от разстояние и гъвкаво работно време.

В последния етап от веригата за създаване на стойност, компанията отбелязва прогреса си по отношение на продуктите и отговорността към обществото и околната среда. Към края на 2019 г. компанията предлага над 700 сертифицирани продукта в постоянния си и акционен асортимент, изпълнявайки целта си за 20% увеличение на сертифицираните продукти собствена марка спрямо 2017 г.

В сферата на корпоративната социална отговорност компанията продължава да реализира редица инициативи в полза на околната среда и обществото. Най-голямата сред тях е социално-отговорната инициатива „Ти и Lidl за по-добър живот“, която за трите си издания между 2017 и 2019 г. успява да набере фонд от 545 000 лв, с които финансира 73 проекта и инициативи в цялата страна.  

Освен ключови резултати, компанията представя и водещите си цели, които планира за следващите години. Пълният Доклад за устойчиво развитие 2018-2019 на Лидл България, както и извадка от доклада могат да бъдат изтеглени оттук: https://corporate.lidl.bg/otgovornost/doklad-za-ustojchivo-razvitie

Коледни пости – мисията възможна

Вече е декември, което означава, че отново сме на прага на най-топлите, светли и семейни празници. Винаги свързваме декември с уют, сем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com