Най-добрата розова реколта от години насам

8900
Най-добрата розова реколта от години насам

Розоберът приключи.  В края му производители и специалисти от Розовата долина отчитат най-добрата реколта от години насам, предаде Нова тв.

Добивите са с близо 40 % по-високи от миналата година, а средната изкупна цена за килограм розов цвят скочи с около лев и достига до 2,70.  От 3 тона цвят се прави килограм от прочутото розово масло.

На богата реколта – между 450  и 500  килограма средно от декар, се радват розопроизводителите в Казанлъшко. За добрите добиви благоприятно повлияли обилните валежи и хладното време в периода на цъфтеж на маслодайните рози.

Филип Лисичаров е потомствен розопроизводител и розопреработвател.  В раойна на село Търничене, той отглежда 500 декара насаждения с биорози, които не се третират с химически препарати. И той, като мнозина други, от години очаква да бъде приет закон, който да регламентира правилата в производството на розов цвят и розово масло.   

„Нашето българско масло е уникално и е най-качественият продукт, който България някога е имала, който светът някога е имал, и затова ми е болно, че не се обръща достатъчно внимание на този продукт и на тази тема", каза Лисичаров.

Очакванията на производителите са тази година цената за килограм розово масло да достигне 6 хил. евро. Над 99 % от него се изнася за нуждите на луксозната парфюмерия и козметика. Въпреки конкуренцията на други страни, според специалисти, българското розово масло е предпочитано на световния пазар. Причините били, че селектираните и отглеждани у нас рози, както и природните условия му придавали уникални характеристики.


„В Япония в момента се правят много хранителни добавки за подобряване здравето на японските граждани и изключително рецептурата е с българско розово масло, тъй като то е много богато, съдържа в себе си някъде около 280 химически съставки", каза проф. Недко Недков, директор на Института по розата и етеричномаслените култури -  Казанлък.

През последните години на основата на българско розово масло в Германия пък разработват противоалергични лекарства.

Редактор: Сияна Любомирова

По-добрата реколта вдига цени на розите

Розопроизводителите от казанлъшкия регион очакват по-добра реколта през тази година спрямо миналата, предаде БГНЕС. Значително висок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика