Налагането на таван на цената на петрола от Русия може да се окаже трудна задача

4195
Налагането на таван на цената на петрола от Русия може да се окаже трудна задача
Снимка: iStock/Guliver

Лидерите на Г-7 се съгласиха да обсъдят възможността за поставяне на ценови таван на руския петрол и газ. Целта е да се ограничат способите на Москва да финансира инвазията си в Украйна, заявиха представителите на Г-7 във вторник.

Официалните лица на срещата, сред които е министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, казват, че мярката ще ограничи средствата, които Русия получава от продажба на енергия, без да се прекъсват доставките за западните потребители, предава Reuters.

Прилагана ли е подобна мярка и преди?

Донякъде подобен механизъм беше създаден като част от програмата „Петрол срещу храни“ на ООН през 1995 г., за да даде възможност на Ирак да продава петрол в замяна на продоволствия и лекарства.

Програмата, въведена от администрацията на президента на САЩ Бил Клинтън, имаше за цел да задоволи хуманитарните нужди на обикновените иракчани и да попречи на правителството на Саддам Хюсеин да засили военната си мощ.

Купувачите на петрол внасяха пари в ескроу сметка, управлявана от BNP Paribas. Средствата бяха използвани за плащане на военни репарации на Кувейт и операциите на ООН в Ирак. На Ирак пък беше разрешено да закупува стоки с остатъка по сметката. Програмата обаче се свързваше с корупция и злоупотреби.

Докато ООН беше обединена в противопоставянето на правителството на Саддам Хюсеин, днес не съществува единно мнение по въпроса за нахлуването на Русия в Украйна, което Русия нарича "специална военна операция".

Китай, Индия и Пакистан са сред 35-те държави, които отказаха да осъдят действията на Русия. Освен това Китай и Индия се превърнаха в най-големите купувачи на руски петрол, след като Европа намали вноса.

Каква е целта на тавана на цените?

Западът твърди, че чрез налагането на таван на цените печалбите от продажбите на руски петрол ще достигнат до нива малко над производствените разходи. 

Днес Русия получава повече приходи от продажбата на горива, отколкото преди началото на инвазията на 24 февруари, тъй като глобалният ръст на цените компенсира въздействието на санкциите.

Идеята за ограничение на цената е доказателство, че категоричните забрани на вноса на руски петрол са били непродуктивни, споделя Тамаш Варга, служител към петролния брокер PVM.

Създаването на картел от купувачи, който ограничава печалбите на Русия и същевременно облекчава инфлационния натиск от цените на петрола, е предизвикателство.

Защо има световна криза при рафинирането на петрол?

Шофьорите по света усещат ефекта от растящите цени на горивата, а разходите за отопление, производство на електроенергия и промишл...

„Голямата неизвестна е реакцията на Владимир Путин“, казва Варга.

Ако руският президент Владимир Путин реши да намали износа на петрол или газ, ще се постигне обратен ефект, който ще доведе до покачване на цените: „Това е кошмарен сценарий – както за Европа, така и за Русия“.

Какво да бъде нивото на тавана?

Спрямо цените на сорта „Брент“, движещи се между 110-120 долара за барел, руският петрол се продава с големи отстъпки от по 30-40 долара за барел. Това е истински изгодна сделка за китайските и индийските купувачи.

„Страните от Г-7 искат да намалят руските приходи от петрол и това предполага таван доста по-нисък спрямо цената, която купувачите в момента плащат. Някои активисти се застъпват за много агресивно намаляване, посочвайки ниските производствени разходи на Русия. Същите твърдят, че страната ще продължи да продава петрол на всякаква цена, стига тя да е по-висока от началното производствено ниво.", каза Ричард Малинсън от Energy Aspects.

Производствените разходи в Русия се равняват на 3-4 долара за барел и руските фирми биха могли да печелят, дори ако цените на петрола бяха 25-30 долара за барел.

Възможно ли налагане на таван на цената чрез застраховане?

Вносът на руски петрол в Китай скочи до нов рекорд

Вносът на суров петрол от Русия за Китай нарасна с 55% спрямо година по-рано и достигна до рекордно ниво през май, измествайки Саудитск...

Налагането на ограничение на цените върху продажбите на руски петрол може да се осъществи чрез застраховането на корабите, казва Луиз Диксън от Rystad and Mallinson.

Международната група на клубовете за взаимно застраховане в Лондон покрива около 95% от застраховките на световния флот, доставящ петрол.

На купувачите на руски петрол може да бъде предложено освобождаване от влизащата през декември забрана за сключване на европейска застраховка за корабособствениците, в случай че им се плаща на или под наложения таван на цените.

Съществуват обаче много пречки. „Най-очевидната е, че Русия може да не се съгласи да продава на тези цени, особено ако горната граница е близка до производствените разходи.“, казва Диксън.

Путин вече показа сериозността си в спирането на доставките на природен газ за страни от ЕС, които отказаха да изпълнят исканията за плащане в рубли.

Русия вече е вторият по големина износител на петрол за Индия, изпревари Саудитска Арабия

Русия се издигна до втория най-голям доставчик на петрол за Индия през май, изтласквайки Саудитска Арабия на трето място, докато И...

Пречка може да бъде и Китай, който може да сключи застраховки с руски компании, добавя Диксън.

Ще сътрудничат ли Китай и Индия?

"Русия и някои купувачи вече намират алтернативи на европейските застрахователни пазари, като използват комбинация от местни застрахователи и държавни гаранции. Така че няма как само този механизъм да наложи ценови таван.", казва Малинсън.

За поставянето на таван на цените ЕС също ще трябва да измени санкциите, които прие да наложи в края на май, което ще изисква единодушна подкрепа.

„Като се вземат предвид трудните преговори през май, някои страни се притесняват да обсъждат отново този въпрос и да дадат на Унгария и други страни още една възможност да настояват за отстъпки.“, заключава Малинсън.

Още: Г-7 с атака срещу Путин след ракетните удари, обмислят ценови таван за руския петрол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика