НАП призовава студентите да си внесат осигуровките

10358
НАП призовава студентите да си внесат осигуровките

Националната агенция по приходите напомня на всички първокурсници, ако дължат пари за осигуровки, да ги преведат. Около 70% от студентите в първи курс са на крачка от прекъсване на здравноосигурителните им права. Повечето имат от един до три неплатени здравни вноски, предаде БНТ.

Държавата осигурява учениците, докато завършат средното си образование, т.е. до към края на юни. Новоприетите студенти обаче влизат в университета през септември или октомври. Именно през тези няколко месеца бъдещите студенти често пропускат сами да внесат осигуровките си. Така на прага на университета повечето от тях дължат между една и три вноски от по 16 лв и 80 стотинки. Те все още не са загубили здравните си права, след 4-тия месец обаче няма да могат да ползват мединцинските услуги, които здравната каса покрива.

Последиците от неплащането на здравни вноски са, от една страна, загуба на правото на безплатна помощ, а от друга - системата е солидарна и неплащането на здравни вноски от един ощетява други, каза Росен Бъчваров, говорител на НАП.

За да не се окажат неприятно изненадани, първокурсниците трябва да проверят здравноосигурителния си статус на сайта на данъчните или на телефон 0700 18 700.

Никой не очаква от хората с пропуснати вноски да седнат да изчисляват лихви, затова в сайта на НАП има безплатна електронна услуга, която позволява, маркирайки всички месеци и години, в които човек има пропуснати вноски за здраве - системата автоматично калкулира точния размер на вноската и лихвата и показва точно към коя сметка трябва да бъдат платени, обясни Бъчваров.

Данъчните припомнят още, че живеещите извън България от години могат да се отърват от натрупването на излишни здравни задължения. Те разполагат с месец и половина, за да подадат два формуляра, с които да декларират, че не живеят в България и съответно не ползват здравни услуги. Заявленията могат да бъдат изпратени, чрез роднина или по пощата до края на годината.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика