НАП скри проверките на политиците и магистратите с влогове в КТБ

1661
НАП скри проверките на политиците и магистратите с влогове в КТБ
Снимка: БГНЕС

Данъчна тайна - на това основание Националната агенция по приходите (НАП) засекретява проверката на 141 публични лица с влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). 141-те проверки ще се правят заради съмнения за разминаване между наличните влогове и официално подаваните имотни декларации пред Сметната палата.

При обичайните проверки за несъответствие на доходите с декларираното имущество резултатите от ревизиите са публични. В случая обаче НАП счита, че трябва да спазва общия ред за защита на данъчна тайна и ще предоставя само обобщена информация. Това коментират официално от Агенцията в отговор на въпрос на "Сега" за публичността на резултатите от проверките.

Над 23 млрд. лв. е държавният дълг към края на 2015 г. заради кризата с КТБ

Малко над 23 млрд. лева е размерът на държавния дълг в края на 2015 г. Това показват данните на европейската статистическа служба Еврос...

Същевременно след промените в Закона за кредитните институции стана задължително да бъде публикуван списъкът на всички публични лица с влогове в КТБ. В мотивите към законопроекта депутати от всички партии се аргументираха, че е редно да бъде създадена правна възможност за сваляне на банковата тайна за отделни групи лица при обявяване на банка в несъстоятелност. С тези аргументи синдиците на банката бяха задължени да извършат проверка за наличните влогове на хиляди лица, заемали публични длъжности в период от 5 години преди отнемането на лиценза на банката. На свой ред Сметната палата бе задължена да състави изчерпателен списък на всички тези хора. Резултатът от това упражнение доведе до публикуване на списъка с максималните наличности по влогове в КТБ за периода 2009-2014 г. на десетки лица. Според НАП обаче депутатите изрично трябвало да напишат в закона, че проверките за несъответствие трябва да са публични.

НАП не обяснява защо в този случай не се следва логиката на специалния закон - за публичност на имуществото на лица, заемали публични длъжности. Именно този закон служи като основа за изготвяне на списъка с лица, за които следва да се обявят влогове, а проверките се опитват да открият именно несъответствие на официално декларирано и реално имущество. По Закона за публичност на имуществото на публичните лица НАП е длъжна да уведоми Сметната палата в 14-дневен срок за резултатите от започнали проверки и ревизии за несъответствие, а Сметната палата на свой ред публикува информацията на сайта си в 7-дневен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика