Не сме спирали плащанията към НЕК, казват от ЧЕЗ

11708
Не сме спирали плащанията към НЕК, казват от ЧЕЗ

Едно от трите ЕРП-та у нас - ЧЕЗ, излезе с официална позиция по повод заплахата на управляващите, че ще отнемат лицензите на дружествата, ако последните не изплатят задълженията си към НЕК до края на деня.

ЧЕЗ спазва нормативната уредба на страната и във всички свои действия се ръководи от принципа на върховенството на закона. В тази връзка спазването на лицензионните ни задължения е приоритет, за да се гарантира сигурността на цялата енергийна система, заявяват в своя позиция от ръководството на ЧЕЗ. Осигуряването на финансовата стабилност на "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД е основен лицензионен ангажимент на дружествата, се казва в съобщението.

"Дружествата от Групата на ЧЕЗ в България не са спирали плащанията си към Националната електрическа компания (НЕК) и стриктно изпълняват задълженията си по двустранните взаимоотношения. За съжаление от страна на НЕК задълженията за компенсиране на разходите за изкупена по преференциални цени електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и когенерации, не се изпълняват последователно и законосъобразно. От дружеството припомня, че че Методиката за компенсация на разходите за зелена енергия, която беше приета от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с Решение No. 117/16.07.2013, бе окончателно отменена с Решение на петчленен състав на ВАС по административно дело No 8627/2013.

Борисов обещава мерки за енергетиката, БВА и БФА искат външна намеса

Поемаме ангажимент да предложим мерки, с които от една страна да решим моментния ликвиден колапс, а от друга да се стабилизира сектор...

Една от причините за сложната ситуация в сектора остава нерешеният въпрос за компенсирането на разходите на крайните снабдители за закупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от ВЕИ и когенерации. Това решение е изцяло в компетенциите и правомощията на независимата ДКЕВР", посочва се в позицията.

Още по темата четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика