Няма спрени европейски средства за земеделие

6207
Няма спрени европейски средства за земеделие

Няма спрени европейски средства за земеделие за България. Това каза пред журнали министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод обвинения на опозицията, че има спрени европейски пари, предаде “Фокус”. За обвиненията на опозицията Найденов каза, че започна новият политически сезон и той, по подобие на театралния, трябва да има представление. Опитват се да направят поредното представление, няма спрени средства.

Проблемът е с това, че има доста средства, или 25%, това е изискване на европейския регламент от целия бюджет на програмата за Развитие на селските райони, отделен за агроекологични мерки, тоест мерки, свързани с почистване и поддържане на определени пасища и ливади, но там всъщност липсват желаещи, обясни той.

МЗХ и ДФ "Земеделие" вече работят по план за усвояване на средствата

Часове след като бе публикуван материалът, в който от ЕК заяват, че "Съществува потенциален риск, че може да бъдат загубени средства ...

Условията за такива проекти не са трудни, но се изисква ръчен труд, при не много добри метеорологични условия, така че това е проблемът. Ние прехвърлихме 600 милиона, които вече са похарчени. За тези 600 милиона, има подадени проекти за 1 милиард, но изискването за 25% процента от целия бюджет остава и ако няма желаещи, няма как. Опитваме се да прехвърлим средства за следващата година, но ако няма желаещи да поддържат тези агроекологични мерки, тези пари ще бъдат редуцирани, каза още Найденов.

Комуникацията ни с Европейската комисия е доста интензивна, водих разговор и лично с комисаря Чолош и обсъдихме няколко варианта. Проблемът не е на липса на административен капацитет, проблемът е на липса на желание от бенефициентите.

Той обясни, че по най-основните мерки не само че не се губят средства, а вече са усвоени и новите.

Прави се всичко възможно да се популяризират тези мерки, особено в момент, в който това е една алтернатива на безработицата. Поискана е конкретна сума да бъде прехвърлена за следващата година.

Пустеещи ниви надуват цените

Колко път е изминал хлябът, за да стигне до трапезата ни? Някой ще каже 500 километра - от нивата в Добруджа до фурната в София. Друг ...

„Разговаряли сме не само с комисаря по земеделие, а и с други комисари, но всичко е въпрос на определен инженеринг, и ако то се случи, ще бъде въпрос на договорки между България и комисията. Регламентът е такъв и той не може да бъде променен за България”, посочи още Мирослав Найденов.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика