NN е перфектната добавка към бизнеса на ДЗИ

3836
NN е перфектната добавка към бизнеса на ДЗИ
Снимка: Пресцентър ОББ

Коста Чолаков е едно от знаковите имена в застраховането в България с над 20-годишен опит в сектора. След дълга кариера в "Интерамерикан България", той застава начело на ДЗИ през 2013 г. и успешно ръководи бизнеса на компанията, която е част от белгийската KBC Груп.

Чолаков е бакалавър по право от Аристотеловия университет в Солун, Гърция и магистър по право от Queen Mary&Westfield College към Лондонския университет. През периода 2011-2019 г. е член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, а в момента е член на настоятелството на НАТФИЗ.

Actualno.com разговаря с него за придобиването на бизнеса на NN в България, перспективите пред ДЗИ, предизвикателствата пред застраховането в условията на пандемия и възможностите, които се откриват за сектора у нас.

Г-н Чолаков, можем ли да кажем, че дружествата на NN са перфектната добавка към бизнеса на КВС Груп в България?

Това е изключително добра добавка от няколко гледни точки. С новата придобивка запълваме цялата палитра от финансови услуги, тъй като досега нямахме пенсионно осигуряване в нашата гама продукти. Не само подсилваме пазарната ни позиция в животозастраховането, но и добавяме към нашия дистрибуционен канал от агенти една висококачествена професионална мрежа от застрахователни консултанти, специализирани в областта на финансовото планиране. Това важно ноу-хау до момента ни липсваше. Придобиването отваря нови хоризонти за нашите клиенти, но и за нашите служители.

Какви бяха предизвикателствата при придобиването на бизнеса на NN в България?

Най-голямото предизвикателство беше, че трябваше да реализираме сделката в условията на пандемия. При подобни придобивания обикновено се обсъждат важни детайли на физически срещи, а сега всичко се случваше дистанционно, което неминуемо създава затруднения. Самата сделка е сложна от правна гледна точка – придобиваме пенсионно дружество, което е отделна структура, а животозастрахователния бизнес е клон на NN Унгария. А двете се продават заедно и се одобряват от различни регулатори.

Очевидно както клиентската база, така и служителите, агентите на NN се "вливат" в KBC Груп България?

Да, разбира се. За всички има място в голямото семейство на KBC и възможности за още по-добро развитие.

С това придобиване ДЗИ затвърждава позицията си на пазарен лидер в областта на животозастраховането. Какви са следващите стъпки?

В ДЗИ работим много усилено за опростяване и дигитализация на нашите процеси, както и създаването на нови продукти и нови услуги за клиентите ни. Тепърва ще предлагаме на клиентите ни иновативни продукти и услуги, които ще представяме на широката публика.

Как се отрази пандемията на застрахователния пазар в България?

KBC Груп придобива пенсионноосигурителния и животозастрахователен бизнес на NN в България

Белгийската KBC Груп и базираната в Холандия NN Group постигнаха споразумение ДЗИ Животозастраховане, част от белгийската банково-застр...

През 2020 г. животозастрахователният пазар излезе много добре от пандемията – няма спад, което е голям успех. Пазарът завърши почти на нулев ръст в сравнение с 2019 г.

Целият застрахователен сектор се справи много добре и успя да обслужи всички клиенти въпреки ограниченията. Много от нашите служители – агенти, брокери работят на първа линия и ежедневно се срещат с клиенти. Те си свършиха работата перфектно и заслужават да бъдат поздравени.

Пандемията промени ли нагласата на българския потребител към животозастраховането?

В момента имаме най-благоприятната среда за животозастраховането за последните 20-30 години. В средата на ниски лихви все повече хора виждат алтернатива в инвестиционните застраховки "живот", защото дават една добра доходност при разумен риск. Пандемията напомни на хората, че здравето е сериозен приоритет и доведе до ръст в търсенето на здравни застраховки. Тези два фактора обуславят много сериозно развитие на животозастрахователния пазар през следващите няколко години. Ежегодно се увеличават и здравните застраховки, които се предлагат от работодателите като социална придобивка.

Интервю на Илия Лазаров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика