Нови скандали - незаконни стени на 10 язовира, 3 проблемни участъка на АМ "Хемус"

7347
Нови скандали - незаконни стени на 10 язовира, 3 проблемни участъка на АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Законност означава строителство след разрешение за строеж, а всякакви други форми на строеж е незаконно строителство. Повече от хората се интересува да имат път и не ги интересува колко е законно и колко е незаконно. Това заяви служебният регионален министър Виолета Комитова на съвместна пресконференция с икономическия министър Кирил Петков в МРРБ на тема "Незаконно строителство".

Още по-скандално, Петков заяви, че има 10 язовирни стени, построени без строителни книжа. Това са 10-те язовира, за които министърът вече говори от общо 416, при които е трябвало да има строежи, тъй като са опасни. Той отхвърли възможността да става въпрос за текущи ремонти. И добави, че ще действа за освобождаване на всички ръководни членове на ДКК (към момента изпълнителен директор на ДКК е Рая Каназирева, а членове на Съвета на директорите освен нея са още Атанас Гогов, Диляна Софийска, Радостин Вазов и Красимир Тенев. От 1 септември дългогодишният шеф на ДКК Ясен Спасов вече не е такъв, според Търговския регистър), както и че "200 милиона" отишли в нечии джобове. Без строителни разрешения, без гаранция на качество - ако говорим за безхаберие, това е крещящ пример, стана ясно от думите на служебния финансов министър.

Интересни фирми вземат най-много пари за ремонт на язовири

Свързани фирми са получили най-много от разпределяните не с обществени поръчки стотици милиони левове от държавното дружество "Монтажи"...

Първият от язовирите е "Пазар дере", в община Угърчин. Собствеността е прехвърлена от общината на държавата, уточни архитект Влади Калинов, настоящ ръководител на ДНСК (кой е Калинов, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК). "Монтажи" ЕАД формално се води изпълнител, възложител е ДКК, добави Калинов, който също каза - това не е текущ ремонт, това е основен ремонт.

Не можем да потърсим отговорност на проектанта, на строителния надзор, на строителя, защото нещата не са вписани по законовия ред. При аварии, всичко отива в държавното дружество т.е. в "Монтажи" ЕАД, но не и частните фирми, работили там, разказа Калинов.

Кои са другите язовири - един в бургаската община Камено, "Злати войвода 3", в Сливенско, местността Кашла дере, "Злати войвода 4" - става въпрос за каскада, Мънкови ливади, община Хисаря, язовир "Найден Герово", община Съединение, язовир "Генерал Николаево" 3, язовир "Сакма дере", в община Каменна река, Топловградско, язовир "Ястребово" и язовир "Хаджи Димово 3", в община Казанлък. Де факто две компании ги строят, една като подизпълнител - независимо къде се намира съответният язовир, цената на бетона е една и съща, подчерта Петков. Едната фирма се казва "Ковел - Про" ЕООД, другата - "Абак ДС" ЕООД, по думите на министъра. Според Търговския регистър, едноличен собственик на капитала на "Абак ДС" е Антоанета Чайкова, а на "Ковел - Про" - Велислав Копчев. ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ФИРМИТЕ НАУЧЕТЕ ТУК!

Регионалното министерство отдавна работи по определени проблеми, но медиите днес получават по-подробна информация за незаконното строителство - по АМ "Хемус" и по язовири. Сега нова информация беше изнесена заради проверките по "Хемус", пътен Възел на отсечка 6, където било установено незаконно строителство. После бил получен сигнал от Държавно горско стопанство за незаконни насипи и съсипани над 80 декара гора.

И Комитова поясни, че когато няма ясни документи и договори, то се стига дотам да не може да бъде търсена отговорност от същинските изпълнители. Тя даде пример - ако е направена калпава основа на път, асфалтовата покривка след време се набраздява и това прави съответното платно да изглежда "на вълнички" - ситуация, с която много шофьори в България са отблизо запознати.

На комисията Манолова: Раздадени са авансово милиони за идейни проекти по АМ "Хемус"

“Поставени сме в една особена ситуация, като ръководство, защото това са заварени договори за милиарди. Tова заяви председателят ...

Комитова обмисля как да продължи строителството на трите проблемни участъци на АМ „Хемус“ от общо 9. „Защо, когато се копае 15-20 км, собствениците не реагират“, недоумява служебният регионален министър.

Земната основа под асфалта не е подготвена по правилата, не се носи отговорност за нея, не е уплътнена, не е извършено с количествено и качествено материали. Това е сигурна гаранция за финалния продукт, който няма да е качествен. За това усещаме с колите си и виждаме с очите си нередностите по пътя, категорична бе Виолета Комитова.

От 7 до 17 млн. евро на километър е строителството на магистрали в Полша. При тази цена, която и ние строим, не коментираме тази цена. Всички вие сте участвали в парите за това строителство през парите за държавния бюджет и всички ние трябва да имаме високи изисквания за качеството, подчерта Комитова.

„Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема“, твърди Комитова.

В 9 участъци на АМ "Хемус", 3 са проблемните според ДНСК

АМ "Хемус": Има ли старт на магистрала между Плевен и Велико Търново, или не?

От Плевен до Велико Търново (лотове 4, 5 и 6) АМ "Хемус" не се строи – поне такава е официалната позиция на МРРБ, която bTV цитир...

Архитект Влади Калинов уточни, че ДНСК извършила проверка на място на изпълняваните по АМ "Хемус". Проверката е извършена по два способа – проверка на място чрез летене на място с дрон и проверка по документи, направена в АПИ. В ДНСК разполагат с пълната информация по цялото трасе на автомагистралата от 1 до 9 лот включително. Участъците 1, 2 и 3 имат одобрен подобрен ПУП, приключило отчуждаване, одобрен инвестиционен проект и имат издадени разрешения. Това са участъците, в които в момента се строи.

Участъците 4, 5 и 6 на „Хемус“ имат одобрен ПУП (подробен устройствен план), но нямат приключило отчуждаване навсякъде и нямат одобрени инвестиционни проекти и няма издадено разрешение за строеж. Участъците 7, 8 и 9 нямат одобрени ПУП, нямат отчуждителни актове, нямат одобрени инвестиционни проекти и разрешения за строеж. В тези участъци няма избрано трасе.

За лот 4, 5 и 6 от „Автомагистрали“ ЕАД не са представени одобрени проекти и разрешения за строеж.

ДНСК имат два основни договора от АПИ за финансиране на цялото трасе на магистралата. Те са сключени между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД.

ДНСК имат договори, които АПИ е сключила с проектанти, които обезпечават проектирането на трасетата на магистралата, договори за независим строителен надзор, около 10 договора, сключени с различни фирми, които изпълняват различни видове строежи по магистралата, уточни архитект Калинов. Всичко останало би трябвало изпълнител да бъде „Автомагистрали“, а всички останали сключени договори, които носят големите суми са договори са две различни споразумения – наем на луксозна техника и доставка на материали. По информация на „Автомагистрали“ те биха могли да изпълнят 3 км магистрала за една година.

Има строителство без разрешение на АМ "Хемус", Столична община е отговорна за починало от токов удар момче, твърди зам.-министър

Бяхме изключително изненадани, че в лотове 4 и 5 на АМ "Хемус", при които има само влезли в сила подробни устройствени планове и само з...

Незаконното строителство следва да бъде спряно, а на лотовете 4, 5 и 6 строителството не е разрешено. За лотовете от 4 до 9, при положение, че няма проекти, строителството не е започнало и вината е, че не е планирано навреме. Илюзия е, че се строи каквото и да било, категоричен бе шефът на ДНСК Иван Шишков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика