Новият шеф на ДКЕВР: Токът поевтинява след Нова година

36275
Новият шеф на ДКЕВР: Токът поевтинява след Нова година
Снимка: БГНЕС

От Нова годината токът в България ще поевтинее. Цената на нощната тарифа ще падне с 10%, а на дневната - с около 1-1.5%. Поевтиняването обхваща както домакинствата, така и бизнеса, като за бизнеса се отнася свалянето на цената с 1,5%, каза новият председател на ДКЕВР Боян Боев, цитиран от Нова телевизия.

Ще бъдат намалени и технологичните разходи на ЕРП-тата с 2% и цената за пренос и достъп. Общата цена от 12,47 лева за мегаватчас, от 1 януари става 6,91 лева.

Овчаров: Поевтиняване на тока ще има, когато ДКЕВР е наистина независима

Истинското намаление на тока ще стане факт едва когато ДКЕВР стане наистина се превърне в независим орган. Това заяви бившият енергиен ...

Енергийният регулатор намалява с 1.5 % и двукомпонентната цена за разполагаема мощност от АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица Изток-2″, ТЕЦ “Бобов дол”, а за ТЕЦ “Варна” намалението е със 7%. Предлаганите мерки трябва да доведат до приходи от 120 млн. лв за НЕК. С тях държавният оператор ще покрие натрупаните задължения към производители на електроенергия.

Боев каза още, че промените са готвени от времето преди той да постъпи на поста и отрече върху него и колегите му да е прилаган натиск на политическо ниво за сваляне на цената на тока.

След като преди малко повече от седмица предишният председател на ДКЕВР Анжела Тонева хвърли оставка, в медиите се появи информация, че причината е заради натиск от правителството да бъде намалена цената на тока. Официално обаче никой не е потвърждавал такова нещо.

Решението е взето от регулатора на закрито заседание. Общественото обсъждане по темата предстои в края на този месец.

От януари ДКЕВР започва одити на всички електроразпределителни дружества, а след това - и на "Топлофикация - София". Това беше казано още вчера от Еленко Герджиков - един от членовете на комисията.

Тонева става съветник на Орешарски

След като късно вчера изненадващо стана ясно, че председателят на ДКЕВР Анжела Тонева подава оставка, оказва се, че тя няма да остане д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com