Новото ръководство на Сметната палата става ясно около Гергьовден

18214
Новото ръководство на Сметната палата става ясно около Гергьовден
Снимка: БГНЕС

Един от най-почитаните от българите празници - Гергьовден - ще бъде съпроводен с новини около новото ръководство на Сметната палата. Очаква се именно около 6 май да бъдат избрани новият шеф на институцията и осемчленната колегия. Депутатите се очаква да гласуват назначенията на 29-30 април или веднага след Гергьовден, съобщава "Преса".

Все още обаче не е ясно кой ще оглави палатата. Запознати обясниха, че има четири кандидатури, които в момента се обсъждат от управляващото мнозинство. Сред основните претенденти за председателския пост са Кирил Ананиев (бивш зам. финансов министър) и Лидия Руменова (бивш член на палатата). Експертите обясниха, че Ананиев е професионалист и би бил най-добрият избор. В интернет сайтовете се въртят и други имена. Сред тях са бившите членове на одитния орган Горица Кожарева и Хюсеин Чауш.

България няма да се доближи до средното ниво на ЕС и след 2020

Малко вероятно е България да постигне дори средните за ЕС стойности на икономическо, социално и териториално развитие и след 2020 г. То...

Междувременно вчера Сметната палата публикува одит на подготовката за новия програмен период за европейските фондове. В него експертите твърдят, че има разпиляване на усилия и средства. Дори след като усвои европарите до 2020 г., България може да остане далеч от средноевропейското ниво на социално и икономическо развитие.

Припомняме, че преди дни Народното събрание прие спорния Закон за Сметната палата. От институцията заявиха, че той ще ограничи независмостта й и ще предостави възможност на ключови постове в нея да бъдат назначавани некомпетентни лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика