НС одобри защитен механизъм между България и Единния съвет за преструктуриране

2384
НС одобри защитен механизъм между България и Единния съвет за преструктуриране
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри на две четения законопроект за ратифициране на Паралелното споразумение за защитен механизъм между България като кредитор и Единния съвет за преструктуриране (ЕМП) като кредитополучател, подписано от председателя на Единния съвет за преструктуриране. Вносител на предложението е Министерският съвет. Законопроектът беше приет от 155 депутати, 11 народни представители бяха "против".

Целта на Единния механизъм за преструктуриране е да осигури организирано преструктуриране на неплатежоспособните банки, като разходите за данъкоплатците и реалната икономика бъдат сведени до минимум.

Ратификацията касае изпълнението на ангажиментите на страната ни във връзка с членството й в Банковия съюз на Европейския съюз. Вносителите припомнят, че от 2020 г. България участва равноправно в Единния надзорен механизъм и в Единния механизъм за преструктуриране ЕМП.

Основен елемент на ЕМП е изграждането на Единния фонд за преструктуриране (ЕФП), който следва да достигне целевото си ниво в размер на 1 на сто от гарантираните депозити в кредитните институции в държавите членки, участващи в Банковия съюз, до 31 декември 2023 г. В мотивите към законопроекта се посочва, че целта е разработване на общ защитен механизъм ОЗМ на ЕФП, който да осигури финансиране в процеса на преструктуриране на кредитни институции в Банковия съюз, когато средствата в ЕФП не са достатъчни и не могат да бъдат осигурени чрез пазарно финансиране. ОЗМ включва револвираща кредитна линия от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), който осигурява подкрепа от името на еврозоната, и паралелни защитни механизми (револвиращи кредитни линии), които се предоставят от всяка участваща (в Банковия съюз) държава членка извън еврозоната, уточняват още вносителите.

Посочено е, че максималната сума на паралелното споразумение за защитен механизъм между Република България като кредитор и ЕСП като кредитополучател е определена на 187 923 874 лв. (96 083 951 евро). Планирано е сумата да бъде заложена в държавния бюджет за 2022 г.

Дебатът

По време на дебата Цончо Ганев, зам.-председател на парламента и депутат от "Възраждане", заръча управляващата коалиция да премисли предизвикателствата, които следвали за страната ни, ако влезем в еврозоната.

Румен Гечев, депутат от "БСП за България", призова въпросът да не се политизира. Той обясни, че Европейската централна банка ЕЦБ, Съветът на Европа и Европейската комисия са предприели система от мерки за повишаване на сигурността по отношение на фалирането на банките. Той каза, че България ще даде съответните средства след решение на парламента. "Този кредит е на основата на пазарни условия", посочи още Гечев. И подчерта, че става въпрос за колективна банкова сигурност.

Депутатът от "Продължаваме Промяната" Венко Сабрутев също посочи, че одобрението на споразумението е важно за България. Той дори каза, че е трябвало по-рано да се направи ратификацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика