НС прие отпадането на таксата за предсрочно погасяване на заем

21251
НС прие отпадането на таксата за предсрочно погасяване на заем
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Парламентът прие на първо четене таксата за предсрочно погасяване на кредит да отпадне. Предложенията за промени в Закона за потребителския кредит бяха внесени от депутатите от БСП и ДПС, предаде БТА.

Предвижда се да няма обезщетение или неустойка при предсрочно  погасяване на ипотечен кредит, когато той е погасен след изтичане на една година от усвояването му. Във всички останали случаи таксата може да бъде не повече от 1 на сто върху сумата на предсрочно погасения кредит. Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисионни за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Народното събрание няма да провежда парламентарен контрол

Депутатите отмениха провеждането на парламентарен контрол на днешното петъчно заседание, предаде Агенция "Фокус". Председателят на пар...

От 110 гласували депутати, "за" бяха 99, „против” - 4, само 7 се въздържаха.

Без дебати в пленарната зала депутатите приеха процедурни правила за предложения за състав на ЦИК и изслушване на кандидатите и избор на председател, зам.-председател и секретар на ЦИК. От 98 гласували депутати 89 бяха за, против 4, въздържали се 5.

НС ще има извънредно заседание 11 март, вторник. Днес парламентарен контрол няма да има заради общото заседание на правителствата на България и Румъния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика