Оборотите на търговците нарастват с близо 7%

3601
Оборотите на търговците нарастват с близо 7%
Снимка: iStock/Guliver

Оборотите на търговците на дребно у нас нарастват с 6.7% на годишна база през месец ноември 2021 година, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. Годишният растеж се забавя, тъй като през предходния месец октомври бе отчетено повишение от 7.6%. Оборотите в търговията на дребно забавят годишния темп на растеж за седми пореден месец. За последно ускоряване на растежа в търговията на дребно бе отчетено през април тази година, когато нарастването достигна 25.9%, спрямо ръст от 17.3% за предходния месец март. На месечна база оборотът в търговията на дребно нараства с 0.5% спрямо предходния месец октомври.

Годишни изменения

През ноември 2021 година в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетено увеличение на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 9.9%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 9.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.1%).

Оборотите на търговците забавят растежа вече половин година

Оборотите в търговията на дребно у нас не могат да засилят растежа си вече половин година. Оборотът в търговията на дребно в България н...

 

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 21.9%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 10.4%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3.8%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3.4%. Понижение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 14.3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.5%.

Месечни изменения

През ноември 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.7%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.3%).

Увеличение на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 29.6%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.1%. Намаление е отчетено при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4.9%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2.1%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.5%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.2%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика