Оборотите в търговията на дребно продължават да забавят растежа

2236
Оборотите в търговията на дребно продължават да забавят растежа
Снимка: iStock

Оборотите в търговията на дребно у нас записват спад в темпа на растеж за пети месец подред, сочат данните на Националния статистически институт.

През септември, оборотите в търговията на дребно (без автомобили и мотоциклети) записват повишение от 8.4% спрямо същия месец на миналата година. Това е пореден месец на забавяне на растежа. За сравнение, увеличението през август бе 12%, през юли възлизаше на 20.2%, ръст от 22.7% бе отчетен през юни, а май донесе повишение от 23.9%.

Инфлацията скочи до 9-годишен максимум

Годишната инфлация в България скочи до 9-годишен максимум към края на септември тази година, достигайки ниво от 4.8%, сочат данните на ...

За последно търговията на дребно засили растежа си през април, когато отчете скок от 25.9% на годишна база, спрямо ръст от 17.3% през предходния месец март.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Оборотите забавят годишния растеж за пети месец подред; Източник: НСИ

 През септември 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетено увеличение на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 11.8%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 5.9%), и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.5%).

Оборотите на търговците свиват темпа на растеж четвърти месец подред

Оборотът в търговията на дребно у нас свива годишния си темп на растеж за четвърти месец подред, сочат предварителните сезонно изгладен...

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали ръст е регистриран при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 35.1%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 13.0%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 10.3%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3.6%. Понижение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7.6% и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.8%.

На месечна база, оборотите в търговията на дребно отчита повишение от 0.6% спрямо предходния август.

През септември 2021 г. се наблюдава увеличение на месечна база на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.3%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.3%), докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление (с 0.6%).

По-съществено нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.0%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3.2%. По-голямо намаление е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.3%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика