Одит на Сметната палата показа колко много дължими пари изпуска НАП

14308
Одит на Сметната палата показа колко много дължими пари изпуска НАП
Снимка: БГНЕС

Необходими са допълнителни усилия от страна на Националната агенция по приходите (НАП) за "системно, последователно и обективно прилагане на мерките за насърчаване на доброволното изпълнение на просрочните публични задължения". Това е първото критично заключение в одита на Сметната палата за събираемостта на данъците и осигуровките от НАП за периода 2013 - 2016 година.

Зад тази звучаща доста сухо препоръка се крие следното – към 31 декември, 2016 година, данъчните не са събрали просрочени публични задължения в размер на почти 30 млрд. лева! Само 4 млрд. лева от тях трябва да се дават на други държавни институции, а не на НАП. Става въпрос главно за неплатени данъци заради измами или други нарушения, плюс лихвите върху тях – предимно с ДДС. И тези пари едва ли някога ще бъдат събрани – признава го самата НАП, според която 85% от задълженията са "трудносъбираеми или несъбираеми".

НАП най-накрая показа какви лични данни са разпространени

Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени, ...

Средно през 2013 година несъбраните задължения от НАП от просрочен публични държавни вземания е 71 630 лева. Три години по-късно сумата вече е 126 498 лева! Но в одита Сметната палата казва, че нововъзникналите задължения намаляват – от 19% от всички администрирани от НАП приходи през 2013 година на 12% през 2016 година. Нововъзникналите задължения са такива, за които не е изтекла 10-годишна давност и съответно още не могат да бъдат "опрощавани" от държавата. Такива "стари" задължения, отписани от НАП през 2016 година, са в размер на 10 млрд. лева!

Друга потресаваща констатация от Сметната палата гласи следното: "Националната агенция за приходите не поддържа информация за броя задължени лица, осъществяващи дейности, подлежащи на лицензионен или разрешителен режим, тъй като за част от органите, издаващи лицензи/разрешения липсват регистри, публикувани на официалните им интернет страници, а други са с неактуални данни. През периода 2013 - 2016 година броят на изпратените уведомления до органи, издаващи лицензи/разрешения е незначителен, а обратна информация за броя на отнетите лиценз или разрешение от компетентния по издаването им орган е налице само в 13 на сто от изпратените през 2016 г. уведомления".

Сметната палата посочва и, че НАП проформа е пуснала на сайта си два списъка с имената на задължените към нея – не на видно място и това затруднява външната проверка кой какво и колко дължи.

Все пак Сметната палата хвали НАП, че се стреми да събира дължимите, но недадени данъци и размерът на принудителните вземания за периода 2013 – 2016 година расте. Отчита се, че през 2016 година НАП събрала с 25,5 млн. лева повече несъбрани задължения спрямо 2015 година и с 64 млн. лева повече спрямо 2014 година. Но над 15 000 физически и юридически лица имат задължения от над 5000 лева всяко! А реално, през 2016 година, НАП събира принудително 900 млн. лева, доброволно платените данъци са 20,3 млрд. лева, но е трябвало общо да бъдат платени данъци и осигуровки в размер на 25,1 млрд. лева т.е. почти 4 млрд. лева не са събрани!

НАП оспорва глобата за теча на данни

Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), е оспорен в зако...

На всичкото отгоре излиза, че НАП реално не прави анализ защо има разлика между прогнозирания обем на събраните данъци и реално събрания! "Резултатите от анализите не дават отговор на въпросите за размера на данъчно-осигурителните липси по видове рискове – регистрационен85, риск от неподаване на декларации, декларативен86, риск от неплащане на данъчно-осигурителните задължения, както и какви са причините за тях", пише в одита на Сметната палата.

Какво каза НАП след обвинение, че за 17 години (от 2000 до 2017 година) не е събрала 16 млрд. лева ДДС - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com