Оманският фонд с интерес да спаси КТБ при определени условия

151964
Оманският фонд с интерес да спаси КТБ при определени условия

Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), но без участието на мажоритарния собственик на финансовата институция Цветан Василев. Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до Българската народна банка (БНБ).

Пред БНР от МФ потвърдиха за получаването на документа, в който вторият по големина акционер заявява интерес към оздравяването на КТБ заедно с вече познатия австрийски фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп" и "Фрешфийлдс".

Европейският банков орган: Дайте на клиентите на КТБ парите им

Европейският банков орган настоява клиентите на КТБ и дъщерната ѝ банка "Виктория" да получат достъп до влоговете си още днес. Институц...

От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ. Въпреки това от там не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ. Посочва се, че това може да стане ясно, след като се видят резултатите от внесения вчера доклад на одиторите в БНБ. Също така в писмото се настоява да има яснота каква може да бъде държавната помощ.

От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.

Междувременно от ЕПИК катерично се разграничиха от медийните изяви на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Това се казва в писмо на фонда до държавния глава Росен Плевнелиев, информира агенция ПИК.

В документа се настоява президентът да: 

Догадките за състоянието на КТБ се разгарят с пълна сила

Одиторският доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ) беше внесен снощи след 18 ч. Със съдържанието на документа ще ...

1. Да преустановите пасивното си поведение по отношение на погазването на правата ни, което виждаме от Вас в продължение на няколко месеца. Вместо периодични изяви в чужди медии да обяснявате колко е сп ециална тази Банка, което показва Вашата прекрасна информираност по този проблем, НАСТОЯВАМЕ да заявите ЯСНА ПОЗИЦИЯ ПОСЛЕДВАНА ОТ ДЕЛА, за незабавно преустановяване на погазване на правата ни.

2. В случай, че все още считате, че Банката е специална моля да призовете Българската Народна Банка незабавно да отнеме лиценза на тази Специална банка, като поемете изцяло поемете ОТГОВОРНОСТТА за неблагоприятните последици от подобно решение, тъй като към момента отговорността е ВАША, тъй като управлява назначено от Вас правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика